Logotips d'organismes oficials

Greus conseqüències materials després de la intensa nevada

Les pèrdues de l'assolament de diversos edificis passaran factura a la zona, que de moment està incomunicada

El pavelló poliesportiu de Vall-de-roures és un dels edificis afectats / Foto: NDM

La gran nevada d’este 20 de gener al Matarranya comence a passar factura. Són ja nombrosos els edificis afectats pel gran pes d’esta precipitació i que s’han afonat degut a la neu. Les grans quantitats de centímetres acumulats han fet que cediren les estructures de vàries instalacions agrícoles i almacens de Queretes, així com algunes cases velles de la localitat de Mont-roig. De moment, les pitjors conseqüències les està pagant la capital, on s’ha acumulat en alguns punts mig metro d’ espessor. S’han assolat les teulades del pavelló poliesportiu, la “almendrera” i de les pistes de pàdel de la localitat, així com la de l’emblemàtica pista Montecarlo, on es situava fa uns anys el cine municipal.

Els talls de llum i cobertura mòbil incomuniquen al Matarranya. Moltes són les companyies de línia que fan que avui la gran part de la comarca no pugue comunicar-se ni entre ells mateixos, ni entre els molt familiars que no saben de l’estat dels veïns del Matarranya. La part sud de la comarca porte pràcticament des d’ahir a la nit sense llum, que ha volgut resistir-se este matí però només ha estat en peu uns 3 minuts.

La part més baixa del Matarranya, Massalió, Calaceit i La Vall, està més o menys en normalitat, encara que a hores d’ara el preocupant per als veïns és que puguen començar a baixar els barrancs en les pròximes hores. Des d’ahir a la nit està plovent i especialment amb gran intensitat durant este migdia, pel que les inundacions podrien ser el que més afectara a esta part del territori. Els centímetres de neu que es van acumular durant la jornada d’ahir van marxant a poc a poc. Les afeccions son sobretot alguns despreniments a les carreteres com pedres i pins que tallen l’entrada a la part alta del municipi des de Maella, així com la caiguda d’alguns pins en alguns punts dels termes municipals.

És ja cap al centre del territori on les conseqüències són més greus. A Queretes este matí s’acumulaven uns 35 centímetres de neu a la zona de la carretera, que porte tallada al trànsit des d’ahir. Al terme municipal han caigut parts de diversos almacens a conseqüència del temporal. Entre les pèrdues materials estaria un vehicle de l’ajuntament de Queretes sobre el que s’ha assolat una teulada.

La part sud del territori acumule ja 90 centímetres de neu en punts concrets. La incomunicació és pràcticament total a pobles com Fórnols, Ràfels, La Portellada, i La Freixneda, que estan en talls de llum constants, de fet a algun poble porten hores sense llum. A Montroig, Torredarques, Fondespatla i Pena-roja continuen acumulant la major part de precipitació en forma de neu i és pràcticament impossible sortir al carrer.

A hores d’ara les carreteres continuen tallades al trànsit en alguns dels punts clau d’estes jornades. La A-1413 des de Calaceit a Vall-de-roures continue en la circulació interrompuda des d’ahir al matí. Les carreteres de la part sud del Matarranya tampoc són transitables encara que la DGT les qualifico de “circulació difícil” i siga obligatori l’ús de cadenes.

REDACCIÓ
Mitjans