Logotips d'organismes oficials

Els talls elèctrics i la falta de serveis per la nevada incomuniquen a desenes de famílies

Cada vegada són més els serveis suspesos i les persones que no poden contactar amb els seus familiars i amics

Instal·lacions poliesportives d'Arenys de Lledó / Foto: NDM

Les conseqüències materials de la nevada d’este dilluns són innegables, però cada vegada són més els serveis suspesos i les persones que no poden contactar amb els seus familiars i amics que porten des de la nit del mateix dilluns sense línia mòbil, xarxa d’internet, i alguns, ni llum.

La principal prioritat que s’ha fet saber des d’Emergències d’Aragó és instal·lar generadors elèctrics als pobles en principals caigudes. El Subdelegat del Govern d’Aragó feia públic que s’està donant prioritat a respondre suministres elèctrics y nuclis aïllats en vehicles militars. “El tema de les granja afectades està previst però, de moment, no hi ha prou recursos per a atendre’l”. Desenes de granges de la part sud del Matarranya han patit la caiguda de teulades, quedant atrapats a dins centenars d’animals que, de moment, no es poden atendre.

També molts dels serveis han estat cancel·lats durant estos dies. Pobles sense serveis sanitaris, escolars i molts negocis tancats. Així ho comunicava Fórnols a través de l’eBando, on posava a disposició dels veïns l’assistència mèdica de l’alcalde del municipi, Daniel Ferrer, metge que tampoc pot acudir durant estos dies al seu lloc de treball habitual a Massalió. Els serveis de recollida de basures tampoc estaran disponibles, almenys, fins a este divendres i tampoc hi ha educació per a adults ni activitats esportives.

La manera de comunicar tant a veïns com a familiars que viuen fora del Matarranya està sent l’aplicació de bandos electrònics eBando. Són uns quants los municipis que publiquen a estes xarxes l’últim estat dels veïns de la localitat. Així ho ha fet Fondespatla este mateix matí, quan contave que al poble “ja tenim llum, estem sense cobertura de telèfon però no hi ha cap ferit”.

Així mateix, lo bando d’este poble explicava que la gran quantitat de neu acumulada impedix arribar a les averies que s’han produït durant estos tres dies. Més de 15 torres d’Endesa han caigut i varies de les torres de xarxa elèctrica.

 

Des de fora del Matarranya la preocupació és múltiple. Els telèfons entre els veïns que tenen coneguts a altres pobles no paren de sonar per a preguntar pels seus familiars. Encara que en principi molts veïns estan incomunicats, no s’ha informat de cap dany personal ni cap ferit al territori. Molts són els lectors que ens han fet arribar la seua preocupació per no poder saber l’estat dels pobles i dels seus coneguts. En este sentit, apel·lem a la tranquil·litat, ja que els talls de xarxes elèctriques dificulten les labors de difusió d’informació.

REDACCIÓ
Mitjans