Logotips d'organismes oficials

La ministra de Política Territorial i el president d’Aragó coneixen els danys del Matarranya

En la visita van assegurar que no serà necessària la declaració de "zona catastròfica" per a rebre ajudes i es va anunciar l'agilitació d'una Llei d'Emergències

La ministra de Política Territorial i el president d'Aragó durant la seua visita al Matarranya per a conéixer els efectes de Gloria / Foto: J.Puig

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias i el president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, han visitat este dimecres 29 de gener el Matarranya per a conéixer ‘in situ’ els danys ocasionats per la borrasca Gloria. La visita que s’ha iniciat a Alcanyís, ha continuat per Mont-roig, Pena-roja de Tastavins, Fondespatla i Vall-de-roures. En esta també ha participat la consellera de Presidència, Mayte Pérez, el de Desenvolupament Rural, Joaquín Olona, el President de la Diputació Provincial, diputats en Corts Generals, autonòmics i provincials. A més han estat presents alcaldes i regidors del Matarranya, consellers comarcals i el president de la Comarca, entre altres.

Video Thumbnail

Visita Nevada Matarranya

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias i el president del Govern d'Aragó, Javier Lambán, han visitat este dimecres 29 de gener el Matarranya per a conéixer 'in situ' els danys ocasionats per la borrasca Gloria. La visita que s'ha iniciat a Alcanyís, ha continuat per Mo

Lambán ha subratllat que la resposta de l’administració “ha estat a l’altura de la magnitud” de Gloria, no sols per l’aportació de mitjans, sinó per la “excel·lent coordinació”, i ha agraït la col·laboració del Govern d’Espanya, l’interés del qual “està fora de dubte amb les visites del president Sánchez i de la ministra Carolina Darias a la província de Terol”. El president aragonés ha mostrat el seu convenciment que “cal aprendre perquè el canvi climàtic ha vingut per quedar-se i és possible que estos fenòmens de la neu i l’aigua amb el desbordament dels rius es donen amb més freqüència”. Ha recordat que “són dotzenes d’ajuntaments en aqueixa situació” en referència a les destrosses causades per la borrasca en diferents províncies d’Espanya.

Per part seua, la ministra ha explicat que, pese a l’anunci del Consell de Ministres en el qual es va fer ressò de la valoració del consorci de compensació d’assegurances que xifrava en 71 milions d’euros les pèrdues al fet que tenen dret a reclamar els afectats, és una convocatòria oberta al qual encara poden optar moltes de les infraestructures danyades i que encara estan sense valorar pels terminis tan reduïts. No obstant això, Carolina Darias ha mostrat la seua solidaritat i compromís amb tots els afectats. Carolina Darias va destacar la coordinació entre administracions públiques, “que sempre és important, però en cas d’emergència és vital” i va ressaltar que “més de 1.100 persones de l’Administració General de l’Estat han participat en el dispositiu d’emergència a Aragó”.

Després d’analitzar els efectes cada vegada més apressants del canvi climàtic, Lambán ha anunciat que la consellera de Presidència, Mayte Pérez, treballa ja en l’elaboració d’una futura Llei d’Emergències que pretén unificar la legislació prèvia i procurar una “millor coordinació i millor utilització de recursos materials i humans de l’administració”. Creu que és una iniciativa “interessant” al marge dels instruments legals disponibles davant fenòmens atmosfèrics d’esta naturalesa que “han pogut quedar obsolets pel canvi climàtic i és important adaptar-lo a les exigències dels nous temps”. El president aragonés ha mostrat el seu temor al fet que estos episodis meteorològics es repetisquen. Per això, va insistir en la seua necessitat i en la immediatesa amb la qual es posarà en marxa, atés que serà “una de les lleis més importants d’esta legislatura”. Una iniciativa que se sumaria a la intenció de Lambán d’implantar telefonia satel·litària en zones sense cobertura de la província de Terol i d’altres zones d’Aragó perquè els pobles no queden incomunicats, tal com va anunciar el passat cap de setmana durant la seua visita a altres localitats afectades.

Javier Lambán també ha assenyalat que Departament d’Agricultura ja va prendre la decisió que l’Ordre de 30 de gener, per la qual s’aproven les bases reguladores de les subvencions destinades a la bonificació dels interessos generats pels préstecs als titulars d’explotacions agrícoles i ramaderes de la Comunitat Autònoma d’Aragó, siga aplicable a estes situacions. A través d’una nova convocatòria, els afectats del sector primari a Terol i a les comarques de Saragossa afectades per la borrasca, podrien accedir a crèdits blans d’interés zero, ja que els assumirà el Govern d’Aragó.

REDACCIÓ
Mitjans