Logotips d'organismes oficials

Múltiples actes i reivindicacions pel Dia Internacional de la Dona al Matarranya

Associacions, centres educatius i institucions organitzaran taules redones, xarrades i activitats durant tot el cap de setmana

Les reivindicacions del 8M de l'any passat van ser nombroses / Foto: PVS

La figura femenina s’enaltirà este 8 de març. El diumenge, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el territori es bolcarà per complet en la lluita per la igualtat que perseguix el feminisme. Molts seran els actes que es duguen a terme des d’entitats públiques i privades. La Comarca del Matarranya, l’Associació Mussols Arremangats en Fórnols, l’Associació de Dones Sadurixa de Massalió i molts altres grups i centres educatius organitzaran taules redones, xarrades i activitats durant tot el cap de setmana.

Les marxes feministes que van paralitzar les grans ciutats a l’any 2018 esperen reunir este diumenge a milers de manifestants que es fan ressò del lema “si nosaltres parem, es pare el món” també als municipis. Durant estos últims deu dies una carta ha sigut rebuda als buzons de les veïnes de la província de Terol. Un escrit enviat per les plataformes feministes de la província amb la finalitat de “agrair i reconéixer la gran labor i el gran esforç i treball que les dones de la província han realitzat al llarg dels anys per a poder tirar avant a les seues famílies sense demanar res a canvi”.

L’Associació Mussols Arremangats de Fórnols organitza este diumenge una gran trobada femenina per les “grans dones als pobles menuts”. Durant tot el matí del diumenge se succeiran una xocolatada, actes de ball urbà, ‘Pole dance’, cant i un menjar popular acompanyats per la lectura del manifest feminista que ressonarà per tot el panorama nacional el diumenge.

La Comarca del Matarranya, de manera conjunta amb l’Institut Aragonés de la Dona i el Govern d’Aragó, ha preparat una agenda d’activitats per a la commemoració del dia. Massalió acollirà el dilluns 9 de març la xarrada ‘Les creences que ens condicionen: labors de l’hogar i treball remunerat’ a càrrec de Diana Albors, psicòloga del Centre Comarcal de la Dona. La taula redona ‘Dones davant el repte de la igualtat’, en la qual participaren diverses dones amb diferents perfils laborals del territori, tindrà lloc diumenge que ve 15 de març al Saló Municipal de Lledó.

L’IES Matarranya de Valderrobres dedicarà una setmana sencera d’actes en favor de la igualtat després que se celebre la jornada este diumenge. Els actes se succeiran la setmana que ve amb el divendres dia 13 com a dia principal.

Per part seua, la Diputació Provincial de Terol convida a les dones a apoderar-se de les paraules este 8 de març. La recentment creada delegació d’Igualtat ha proposat un taller que convida a les dones a apoderar-se a través de les paraules en dos sessions que es desenvoluparan als pobles d’Argente i Híjar. Susana Traver, alcaldessa de Valljunquera i Diputada d’Igualtat, va assenyalar que “si fem dos activitats per al 8 de març i altres dos per al 25 de novembre estem arribant a 24 poblacions diferents amb accions d’igualtat en tota la legislatura. A més, volem mesclar pobles més grans amb uns altres més xicotets”.

PAULA VIVER
Mitjans