Logotips d'organismes oficials

La Diputació de Terol i Creu Roja reforcen el servei de teleassistència a la província

Creu Roja, prestatària del servei, s'ha compromés a augmentar la freqüència de les anomenades als usuaris

Treballadora de la Creu Roja trucant als usuaris de la teleassistència / Foto: NDM

La Diputació de Terol i Creu Roja Espanyola, entitat prestatària de la teleassistència per a majors a la província, reforcen el servei durant l’Estat d’Alarma per la propagació del coronavirus. Això implica, d’entrada, augmentar el nombre de crides que rep cada llar amb un dispositiu de teleassistència, especialment si els usuaris viuen sols o estan exposats a un major aïllament físic.

Durant la situació excepcional que estem vivint, els prop de 1.700 usuaris de teleassistència dependents de la Diputació de Terol també estan rebent crides específiques per a recordar-los les accions de prevenció respecte al coronavirus. A més se’ls està oferint ajuda per si necessiten relacionar-se amb els serveis sanitaris, precisen de medicació o requerixen d’ajuda per a fer la compra. En tots els casos, els operadors telefònics s’estan mostrant especialment sensibles amb la situació i procuren servir també de companyia.

La diputada delegada de Serveis per a la Tercera Edat, Rosario Pascual, ha assenyalat que “la millor prevenció és la informació” i ha apuntat que els treballadors de Creu Roja s’estan bolcant amb la campanya informativa sobre les mesures que cal prendre contra el coronavirus a través del telèfon, “també amb els nostres usuaris de teleassistència”.

Pascual ha explicat que, des de Diputació de Terol, “vam fer arribar a Creu Roja la nostra preocupació per estes persones, que durant estos dies, que se’ls faran molt llargs, es trobaran més sols per la falta dels seus familiars, els seus amics o els seus veïns. Quedem que durant estos dies augmentarien la freqüència de les crides perquè estiguen més tranquils i se senten més acompanyats. En definitiva perquè estos dies es facen més suportables”.

Usuaris tranquils
Habitualment els operadors del servei de teleassistència criden quinzenalment als usuaris més vàlids, no vulnerables o que viuen acompanyats. A més, es realitzen anomenades en casos concrets, com la necessitat de prendre una medicació, donar consells a l’inici de la campanya de fred o avisar per a vacunar-se de la grip. En altres casos, els de les persones més vulnerables quant a salut o aïllament social, les crides són més freqüents. Amb l’inici de l’Estat d’Alarma pel coronavirus, les crides han doblegat la seua periodicitat.

Susana Muñoz, coordinadora provincial de Creu Roja, ha assenyalat que “en general en les crides estem veient que les persones majors estan tranquil·les, conscienciades amb el fet d’estar en el domicili i coneixen les indicacions que s’estan manant des dels mitjans de comunicació. També hem trobat casos de majors amb més preocupació i angoixa, en molts casos relacionats amb una situació de major soledat i vulnerabilitat per una falta de xarxa social en la qual recolzar-se”.

Muñoz ha explicat que, en els casos de major vulnerabilitat, “estem treballant més i estem fent un seguiment més continuat, en alguns casos amb crides diàriament, per a poder realitzar acompanyament i millorar la seua situació emocional”.

Ampliació paralitzada
L’Estat d’Alarma per la propagació del coronavirus s’ha decretat quan la Diputació de Terol estava a punt de començar el procés per a l’ampliació del servei de teleassistència a uns 600 usuaris més. Seguint les instruccions de les autoritats sanitàries i per a no posar en perill als usuaris, s’ha decidit paralitzar les instal·lacions fins que acabe esta situació.

No es tramitaran altes noves llevat que es tracte d’una situació especialment justificada a través dels treballadors socials, quan consideren que les persones sol·licitants han de comptar de manera imprescindible i immediata amb el servei per a assegurar la seua seguretat i qualitat de vida. De la mateixa manera, es continuen realitzant les reparacions oportunes en cas d’avaria que impedisca el servei, sempre mantenint les mesures de prevenció assenyalades per les autoritats sanitàries per a evitar el contagi.

REDACCIÓ
Mitjans