Logotips d'organismes oficials

Els professionals recomanen a la gent gran mantindre unes rutines i estar en contacte amb les seues famílies

Els professionals recomanen a la gent gran mantindre unes rutines i estar en contacte amb les seues famílies

blank
Les pautes recomanen tindre el telèfon sempre a mà / Foto: NDM

Els professionals dels Serveis Socials d’Aragó s’han mobilitzat per a fer front a l’emergència provocada per la pandèmia del coronavirus. Així, el Col·legi de Treball Social d’Aragó, en col·laboració amb el Govern d’Aragó, ha establit una sèrie de recomanacions per a les persones majors, en funció del seu grau d’autonomia, per a poder fer front al confinament que tota la població haurà de dur a terme durant les pròximes setmanes. El més important, asseguren, és mantindre la calma i la confiança i continuar fent una vida ordenada dins dels domicilis. De la mateixa manera, l’Institut Aragonés de Serveis Socials recorda que centres de dia continuen atenent telefònicament els seus usuaris per a evitar aïllament i precarietat; a més de reestructurar-se altres serveis.

“L’aïllament és un escenari que pot portar a sentir estrés, ansietat, soledat, frustració, avorriment, enuig, por i desesperança, els efectes de la qual poden ser pitjors que el mateix aïllament, per la qual cosa la responsabilitat i l’autocura és fonamental”, assenyala la presidenta del Col·legi de Treball Social d’Aragó, Cristina Sola. L’objectiu del treball social és proporcionar suport emocional i eines de contenció de l’ansietat en este context, gestionar recursos per a cobrir necessitats bàsiques -com activar la xarxa social o familiar, proporcionar suport domiciliari, menjar a domicili o qualsevol altra necessitat de primer ordre-, així com recordar les pautes donades per les autoritats sanitàries per a detindre la propagació del virus i garantir la cura personal de cada individu en la llar.

Per a les persones grans que gaudixen d’autonomia funcional, el Col·legi de Treball Social d’Aragó i el Govern d’Aragó recomanen:

  • Mantindre en la mesura del possible una rutina, establint uns horaris per a alçar-se/ficar-se al llit, menjar, oci, etc., similars als que teníem abans i acte obligar-nos a complir-los.
  • Mantindre una activitat física mínima, amb xicotetes rutines d’exercicis o desplaçaments pel domicili.
  • Alimentar-se de forma equilibrada evitant dietes hipercalòriques o molt abundants que, lligades a la falta d’activitat, puguen agreujar algunes patologies. Hidratar-se correctament.
  • Mantindre l’ordre domèstic, la higiene corporal, no abandonar-se a la desídia.
  • Buscar suport i esplaiar-nos amb familiars, via telefònica o a través de les noves tecnologies.
  • Identificar els pensaments negatius. Pensar tota l’estona en el virus o sobreinformarse no farà que ens sentim millor, sinó que augmentarà el nerviosisme. És fonamental recórrer a fonts fiables per a no magnificar el risc real. Centrar-se en el moment present i recordar que és un període transitori, sent sempre prudents i previnguts.
  • Tindre el telèfon sempre a mà i carregat per a poder comunicar-se.
  • Continuar prenent la medicació normalment i no automedicar-se.

A més, s’han de conéixer els serveis públics que es puguen necessitar a cada moment. Com el telèfon d’Atenció al Major, 900252626, que s’ha reforçat per a esta crisi; així com els canals sanitaris. Així mateix, la Direcció Provincial del IASS de Saragossa reforça el seu servei d’atenció telefònica i col·laborarà amb el Salut perquè se li deriven les crides que corresponguen amb possibles casos de soledat o vulnerabilitat. També cal recordar que el telèfon 976701705 continua rebent anomenades demandant informació en general. Abans de res, s’ha de mantenir una comunicació fluida amb els familiars i demanar ajuda si es necessita.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank