Logotips d'organismes oficials

El pla de desescalada del Govern d’Aragó proposa una volta a la normalitat a partir de quatre fases i per trams de població

El Govern d'Aragó ha elaborat un document de transició que serà transmès al Ministeri de Sanitat per a la seva consideració

Director general de Salud Pública, Francis Falo; y el comisario para la Lucha contra la Despoblación del Gobierno de Aragón, Javier Allue. / Foto: NDM

El Govern d’Aragó ha elaborat un document de transició o desescalada en relació a l’aixecament progressiu de les mesures inicialment disposades en el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es va declarar l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19. El document serà remès en les pròximes hores al Ministeri de Sanitat per a la seva consideració.

L’informe va ser presentat ahir en la seu del Govern d’Aragó pel director general de Salut Pública, Francis Falo; i el comissionat per a la Lluita contra la Despoblació del Govern d’Aragó, Javier Allue. A través d’una anàlisi de la progressió de la pandèmia en la Comunitat Autònoma d’Aragó es proposen una sèrie de noves situacions “concordes a la realitat i que puguin aportar solucions i opcions de sortida per a la fase de mitigació en el territori aragonès. A més, les propostes tenen vocació de sumar a la reflexió col·lectiva de l’Estat espanyol on se situen bona part de les decisions d’acció política i sanitària que han de donar resposta a aquesta crisi”.

Al llarg de l’informe, queda reflectit que “aquest impacte no s’ha produït de manera homogènia ni entre els territoris, ni entre les poblacions, sent els més afectats, com en altres ocasions els col·lectius més vulnerables”. L’informe posa l’accent en l’impacte que ha tingut la pandèmia en l’àmbit residencial de majors i discapacitats i en el dels professionals sanitaris.

Un primer capítol del treball que es remetrà a Sanitat és el referit a l’escenari territorial en el qual es dibuixa el context municipal d’Aragó. El segon capítol entra ja de ple en l’àmbit sanitari, amb especial insistència que les 120 zones bàsiques de salut d’Aragó, en 14 no han arribat en cap moment de les setmanes de pandèmia a una taxa de 0,001 casos greus (casos confirmats de COVID-19 que han requerit hospitalització) per 1.000 habitants. Hi ha altres sis zones bàsiques de salut en nuclis rurals que han tingut com a molt, i en alguna setmana aïllada, una taxa d’incidència de vuit casos greus per cada 10.000 habitants. En general, totes les zones bàsiques de salut aragoneses situades en zones rurals han tingut una incidència de casos greus per sota de 1/1.000 habitants setmana rere setmana. El tercer capítol és el referit a les condicions de prevenció que han de presidir aquest procés, amb insistència que “l’aplicació de les fases de desescalamient està supeditada al fet que es prenguin estrictes mesures d’higiene i control, que es mantindran durant tot el període de transició”.

Com la transmissibilitat de la malaltia està lligada fonamentalment a l’agregació de persones en l’espai i en el temps, es proposa que les primeres mesures es disposin en municipis de petita grandària i que tinguin un abast limitat. D’aquesta forma, proposen una volta a la normalitat a través de quatre fases.

I FASE 

La I Fase transcorreria en la primera setmana des que s’accepti el desescalamient i afectaria els municipis de fins a 5.000 habitants, fase en la qual ja permetria acudir als horts i realitzar altres activitats, sempre de manera individual. Quedarien exclosos d’aquesta I Fase els municipis de 1.000 a 5.000 habitants del Area Metropolitana de Saragossa, una exclusió que queda argumentada per la seva condició, en part, de ciutats dormitori.

II FASE

En la II Fase (fins a la segona meitat del mes de maig i supeditada al fet que l’evolució dels nous casos continués sent positiva), es permetran en totes les localitats l’activitat física individual i els passejos a les persones amb les quals es convisqui. Es permetria també, sempre en els municipis de fins a 5.000 habitants, l’obertura comercial mantenint les mesures de seguretat.

Es recuperaria també l’activitat de locals d’hostaleria (bars i restaurants) per a un aforament màxim de 30 persones i sempre que es pugui garantir una àrea lliure d’almenys 4 metres quadrats per individu, la qual cosa permetria deixar un espai lliure entre clients d’un mínim de 2 metres. L’ajuntament corresponent delimitarà la densitat de taules i clients per establiment i zona. S’autoritzaria la venda de productes no alimentaris o de primera necessitat, sempre que es dispensin en establiments multiproducte ja autoritzats prèviament (és a dir, establiments de productes de primera necessitat), respectant les mesures de separació entre clients i entrada regulada. Seria possible també la reactivació de les activitats industrials de caràcter no essencial.

En aquesta II Fase s’aixecaria també el confinament en els municipis entre 5.000 i 20.000 habitants, que sumen gairebé 200.000 habitants i suposen un 15% de la població aragonesa. En aquests municipis ja seria possible la mobilitat exclusivament a l’interior del propi municipi, excepte per als casos autoritzats dins de l’estat d’alarma, a totes les franges d’edat mantenint les degudes mesures de protecció i distanciament social. També es permetrà acudir als horts particulars. La pràctica esportiva es limitarà a l’activitat individual o la que no generi contacte físic. Els parcs infantils seguirien restringits. Els salons socials o establiments hostalers i en general qualsevol activitat que congregui a més d’una persona per cada 4 metres quadrats hauran de romandre tancats.

Totes aquestes mesures serien aplicables també a la resta dels municipis, incloses les capitals de província i els de més de 5.000 habitants de l’entorn metropolità de Saragossa.

III FASE

La III Fase cobriria la segona meitat completa del mes de maig. La proposta passa, en els municipis de fins a 5.000 habitants, exclosos els d’Àrea Metropolitana de Saragossa, per recuperar l’activitat hostalera sense límit d’aforament però respectant les mesures de separació entre clients i sempre que sigui possible delimitar la zona de consumició permetent una entrada regulada. Les empreses podrien disminuir els llocs en teletreball i incrementar els llocs de treball presencials, mantenint les distàncies establertes i els protocols de seguretat i prevenció que s’estableixin.

En essència, aquesta fase suposa l’adaptació gairebé completa a la nova normalitat que generarà el coronavirus.

En els municipis de 5.000 a 10.000 habitants, sempre que la fase precedent no tingués efectes negatius a nivell epidemiològic, es reforçarà l’aixecament del confinament en permetre el contacte amb aquelles localitats veïnes que les autoritats sanitàries considerin lliures de brots de coronavirus. Seria possible l’obertura comercial mantenint les mesures de seguretat; l’activitat de locals d’hostaleria per a un aforament màxim de 30 persones i sempre que es pugui garantir una àrea lliure d’almenys 4 metres quadrats per individu, la qual cosa permetria deixar un espai lliure entre clients d’un mínim de 2 metres.

IV FASE

La IV Fase tindria lloc la primera setmana de juny. S’aplicarien les mesures adoptades en la III Fase en els municipis d’entre 5.000 i 20.000 habitants, sense incloure a l’àrea metropolitana i de fins a 5.000 habitants d’aquesta àrea.

REDACCIÓ
Mitjans