Logotips d'organismes oficials

El procés d’escolarització es reprèn dilluns que ve de forma telemàtica per a evitar desplaçaments

Des del Govern han habilitat eines telemàtiques i de telefonia per garantir les condicions sanitàries i evitar els trasllats innecessaris a centres educatius

Per poder inscriure's en els centres s'han habilitat cinc dies, des de l'11 al 15 de maig. / Foto: NDM

El procés d’escolarització es reprèn la setmana vinent a Aragó i ho fa facilitant més dates perquè cap família es quedi sense demanar plaça per al curs que ve per als seus fills. En aquest sentit, des del Govern han habilitat eines telemàtiques i de telefonia, amb l’objectiu de garantir les condicions sanitàries i evitar els trasllats innecessaris a centres educatius. Per aquest motiu, l’escolarització s’obre de nou, després que hagués de suspendre’s a només dos dies de la seva finalització per l’alerta sanitària, amb l’objectiu que es pugui desenvolupar a través d’internet en la majoria de casos, sense necessitat d’acudir als centres educatius.

Segons ha explicat el conseller Felipe Faci per poder inscriure’s als centres educatius s’han habilitat cinc dies, des de l’11 al 15 de maig. El conseller d’Educació ha declarat així mateix que l’activitat lectiva fins al final d’aquest curs es durà a terme a distància, com des del començament de l’estat d’alarma, i sobre la possible incorporació d’alumnes a partir del 25 de maig ha anunciat que es concretarà després de la reunió sectorial amb el Ministeri programada per al pròxim dia 14, sempre en funció del que determinin les autoritats sanitàries.

Per part seva, la directora general de Planificació, Ana Montagud, ha comentat que es donaran facilitats a través de la pàgina web educa.aragon.es/admision, on es troba tota la informació sobre com realitzar aquesta petició. En aquesta mateixa pàgina poden consultar els interessats tots els centres d’Aragó i utilitzar el simulador de punts, per a conèixer amb quants compta el seu fill per a poder entrar a un centre educatiu. Com sempre, el criteri de germans i de proximitat al mateix centre són els que més puntuació atorguen.

La pàgina s’ha adaptat perquè puguin dur-se a terme tots els tràmits sense necessitat que els progenitors disposin d’una signatura digital. D’aquesta manera, una vegada emplenada la fulla d’escolarització i de transmesos les dades personals pertinents, la persona que sol·liciti plaça rebrà un pin en el seu telèfon mòbil que haurà d’introduir en la sol·licitud i que valdrà com a signatura autoritzada.

D’altra banda, aquells que es trobin amb problemes per a poder dur a terme aquesta operació, disposaran del telèfon 876 036 764, que el Departament d’Educació habilitarà a partir del dilluns per a resoldre dubtes i guiar a aquells pares i mares que es trobin amb problemes durant aquest procés. Aquest telèfon, segons ha assenyalat la directora general, funcionarà com un “servei d’assistència complet”. Així mateix, aquells que tinguin dificultats podran acudir als centres educatius triats en primera opció, de manera excepcional, per a lliurar les seves sol·licituds. Per a això hauran de cridar abans a aquesta mateixa línia telefònica, 876 036 764, per a sol·licitar cita prèvia i poder ser rebuts amb les majors garanties.

Posteriorment a la sol·licitud de places, i per a garantir la seguretat de totes les famílies, Montagud ha informat que els actes públics de sorteig que es fan en els col·legis amb més demanda que oferta es realitzaran de manera telemàtica. I per a evitar concentracions, el sorteig en el qual es treu un número que serveix de referència per a ordenar les sol·licituds i conducta al seu repartiment, es realitzarà en el Departament d’Educació.

Ana Montagud ha recordat que les sol·licituds presentades entre l’11 i el 15 de març són totalment vàlides i les famílies que ja van realitzar els tràmits, presencial o telemàticament, no hauran per tant de tornar a presentar-la.

Segons les dades del cens i el padró, hi ha a Aragó 10.531 xiquets i xiquetes de 3 anys, uns 500 menys que l’any passat. Per províncies, a Saragossa es preveu que s’inscriuran 7.862 alumnes; a Huesca sol·licitaran plaça 1.723; mentre que a Teruel la xifra de menors nascuts en 2017 és de 946.

D’altra banda, la sol·licitud de places per a guarderies es realitzarà més tard, per a això s’està treballant en una aplicació i de manera que no coincideixin els dos processos, i per a les peticions per a centres d’Educació Especial es donarà cita prèvia, ja que queden molt pocs sol·licitants i es podran realitzar els tràmits de manera individualitzada.

El Departament d’Educació, Cultura i Esport va introduir enguany millores en l’escolarització per al curs 2020-2021 com l’equiparació dels punts obtinguts per família nombrosa (un extra que se suma als que es donen per proximitat o tenir germans en el centre) a les famílies monoparentals, a les quals el curs passat s’atorgava 0,5 punts i ara obtindran un altre mitjà extra.

El procés d’escolarització està molt consolidat a Aragó, de manera que més del 96% dels sol·licitants obtenen plaça en la seva primera opció, una xifra que es dispara al 98% per a aquells que entren en una de les seves dues primeres alternatives (un 99% a Huesca i a Teruel).

REDACCIÓ

 

blank Mitjans blank