Els alumnes de l’IES Matarraña tornen al centre educatiu
Els instituts poden rebre alumnat de 2n de Batxillerat i de segons cursos de cicle per a tutories individualitzades amb cita prèvia
Des del passat 1 de juny els centres educatius tornaven a obrir les seues portes als seus alumnes. L’IES Matarraña acull des d’este dilluns especialment als alumnes que cursen finals de cicle. El Govern d’Aragó va decretar esta mesura el passat 14 de maig per a facilitar als alumnes de 2n de Batxillerat i dels segons cursos de Formació Professional que puguen acudir als centres, amb cita prèvia, per a accions tutorials, de cara a les proves que han d’afrontar estos estudiants. La mesura, a més, podia ampliar-se a altres cursos i nivells si el professorat i els equips directius el consideraren necessari.
Els alumnes de 4t d’ESO, de 2n de Batxillerat o del segon curs dels Cicles Formatius que oferix el centre poden acudir des d’este mateix dilluns per a reforçar els seus coneixements o rebre orientació educativa de cara a les seues pròximes decisions de cara al seu futur professional. Les tasques d’orientació també s’han realitzat a través de videoconferències per a facilitar l’elecció d’itineraris i optatives de cara a la matrícula en el pròxim curs.
La jornada de portes obertes per a l’alumnat de 6é de primària dels CRA i el CEIP Vicente Ferrer de Vall-de-roures es va realitzar de manera online a través de videoconferències.
El centre va informar els alumnes i familiars de la disponibilitat de docents i personal perquè puguen acudir amb totes les mesures requerides. “En estos moments comptem amb serveis mínims en totes les àrees i part del professorat. A més, hem implementat mesures d’obligatorietat d’ús de màscares en el centre, és indispensable la desinfecció del calçat i de mans abans de l’accés”, va explicar Ignacio Belanche, director del centre educatiu.
De cara al pròxim curs, el centre vol implantar “una sèrie de mesures que ens permeten desenvolupar la nostra labor docent amb la màxima seguretat per a alumnes i professors”. Així mateix, el Departament d’Educació aragonés ja treballa un pla de contingència que preveu un escenari d’incorporació per a setembre, adaptat a les mesures higièniques i de circulació i accés que puguen presentar-se, amb diferents escenaris en funció de la situació sanitària. En qualsevol cas, es planteja ja un detallat pla de digitalització, que inclourà formació del professorat, adaptació de plataformes i elaboració de materials. Es vol així establir una organització flexible que es puga adaptar a les mesures i al nivell de limitació que imposen les autoritats sanitàries i, per tant, a qualsevol escenari que es poguera presentar.
Aeducar: una nova plataforma online
El Departament d’Educació, Cultura i Esport del Govern aragonés ha creat la seua pròpia plataforma online educativa de la qual es podran beneficiar tots els centres de la Comunitat i que permetrà donar suport al procés de digitalització impulsat en estes últimes setmanes després del tancament de l’activitat lectiva presencial amb motiu de l’alerta sanitària. L’eina, impulsada pel propi Departament i de nom Aeducar, permetrà als centres aragonesos continuar amb la feina de casa organitzatives, docents i d’acompanyament a alumnat i famílies, també en el cas que les circumstàncies de la pandèmia obligaren de nou a interrompre la labor presencial. És a més una eina amb vocació de permanència que permetrà enfortir la docència aragonesa. Una de les característiques més importants d’esta plataforma pròpia d’Aragó és la seua privacitat, ja que el Departament d’Educació, Cultura i Esport serà el propietari de totes les dades que es gestionen des d’ella, com a comptes de correu electrònic, participació en activitats, qualificacions, comentaris.
Aeducar es convertix així en la primera gran eina del pla de digitalització del Departament d’Educació, perquè naix amb la vocació de facilitar i unificar el sistema de comunicació entre tota la comunitat educativa. Per això mateix, el Departament ha dissenyat un pla de formació i coneixement d’Aeducar per a tota la comunitat educativa: alumnat, professorat i famílies.