Logotips d'organismes oficials

Retroben una espècie d’orquídia al Parc Natural dels Ports

La conservació de l'espècie implica redactar un pla per veure si aquest únic individu trobat torne a florir i surten nous individus de cara a pròxims anys

El gènere de la Orchis cazorlensis és bastant habitual, però l'especie en concret no. / Foto: Bruno Durán

A inicis del passat mes de maig es va retrobar un exemplar d’orquídia poc habitual en el Parc Natural dels Ports i que es coneix com a Orchis cazorlensis. “Estem molt contents de que sigue coneguda per a tots. Estem agraïts de sortir al camp i trobar coses noves que aporten valor i riquesa al territori”, va explicar Bruno Durán, un dels ambientòlegs que va trobar l’orquídia juntament amb Marc Aixarch.

L’espècie ha estat retrobada dintre d’un projecte de prospecció de més de 5 anys, “s’ha sortit totes les primaveres, mirant habitats favorables per l’espècie i este treball de camp al final ha donat resultat”, va explicar Bruno Durán. “Ha segut una experiència molt bona, són molts dies, molts anys buscant-la, veus moltes coses, però l’orquídia era necessària de trobar-la”.

Dintre d’Aragó es poden trobar més poblacions de l’espècie en altres zones com ara als Montes Universales de Albarracín, fet pel qual a la nostra comunitat no és considerada en perill d’extinció perquè hi ha més exemplars. No obstant això, al Parc Natural dels Ports no s’havia trobat mai. En este sentit, feia 67 anys que no hi havia registre de l’orquídia a Catalunya, on sí que és considerada en perill d’extinció per no haver-hi més exemplars en tota la comunitat. “La vam trobar molt prop d’unes poblacions que es coneixen a Terol, a la part de Beseit. Des de fa 5 anys esta població estava allí, però tenen diferent categoria de protecció a una banda o altra”, va aclarir Durán. A Espanya és una espècie endèmica de la península que es pot trobar a la Sierra de Cazorla a Jaén i a l’Illa de Mallorca.

El pròxim pas per la conservació de l’espècie implica redactar un pla de conservació per veure si aquest únic individu trobat torne a florir i surten nous individus de cara a pròxims anys. Tal com va explicar Bruno: “És un treball per l’any que ve, tornar a veure si hi ha noves poblacions, nous llocs i es confirme que és una espècie que a poc a poc està en expansió, és interessant per sa saber l’evolució de l’espècie i del seu futur”.

El gènere de la Orchis cazorlensis és bastant habitual, però l’especie en concret no. És una espècie d’una dimensió menuda, amb unes característiques morfològiques determinades. “És una espècie que enguany possiblement ha segut afavorida per estes pluges tan copioses d’esta primavera, i per tant ha aparegut i ha segut una sorpresa”.

JOSÉ BLANCH
blank Mitjans blank