Logotips d'organismes oficials
blank

La Freixneda es posiciona en contra del projecte eòlic de Green Capital Power

L'equip de Govern de La Freixneda va aprovar l'acord per unanimitat

Imatge d'arxiu de l'Ajuntament de La Freixneda. | Foto: NDM

L’Ajuntament de La Freixneda es reunia el passat 27 de novembre en sessió plenària per a aprovar el seu rebuig absolut a la instal·lació dels parcs eòlics de Arlo, Argestes, Cefiro i Paucali projectats a la comarca del Matarranya.

L’alcalde de La Freixneda, Frederic Fontanet, apuntava que “hem acordat el nostre rebuig per unanimitat a la proposta de parcs eòlics presentada per Green Capital Power tant en La Freixenda com en la resta de la comarca del Matarranya”.

D’aquesta manera, La Freixneda es converteix en el primer municipi del Matarranya que aprova un acord d’aquestes característiques per a expressar la seva negativa a la instal·lació d’aerogeneradors a la comarca amb aquests projectes que engloben també la instal·lació d’altres parcs eòlics a la província de Terol afectant moltes de les seves comarques.

Des de La Freixneda, el seu alcalde manifesta que “creiem que el nostre poble i aquest territori té un compromís molt clar amb el que vol. Hi ha molta gent vivint del model actual i cal treballar per potenciar-lo i no per buscar alternatives que no sabem molt bé com poden acabar”.

L’acord adoptat per l’Ajuntament de La Freixneda no únicament demana la retirada del projecte eòlic, sinó que va més enllà i demana al Ministeri de Transició Energètica que no el declari d’Utilitat Pública i en paraules de l’edil de La Freixenda “creem que ara correspon als veïns i veïnes de la comarca del Matarranya i als membres dels Ajuntaments decidir quin model volem per a la nostra comarca. No podem permetre que des de dalt ens imposin com hem de viure i molt menys privar-nos de la llibertat de decidir”.

Sobre la sostenibilitat tampoc són molt clars els resultats positius dels parcs eòlics i segons apunta Frederic Fontanet “no sabem com poden afectar el medi ambient o a la fauna aquests aerogeneradors que no han estat instal·lats prèviament en cap lloc”.

Els molins projectats per a la comarca del Matarranya són aerogeneradors de 200 metres d’altura i de 6 MW per unitat. La Freixneda en el seu terme municipal albergaria 11 aerogeneradors de grans dimensions i que en opinió de Fontanet “són molt grans i d’un impacte visual molt elevat en tota la comarca”.

Des de l’Ajuntament de La Freixneda aquest acord de rebuig als parcs eòlics es considera una resposta a la gent del poble que ha presentat més de 300 signatures en contra dels projectes, donar resposta al seu torn als comerços i locals o també donar tranquil·litat i suport institucional a les empreses que porten molts anys treballant en el territori i que sàpiguen que “tenen a l’Ajuntament de La Freixneda al seu costat”, postil·lava Frederic Fontanet.

Altres municipis veïns a La Freixneda, com Ràfels i Fórnols també estan treballant per a oposar-se al projecte eòlic que es feia públic a mitjan desembre del passat any.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank