Logotips d'organismes oficials
blank

Vall-de-roures organitza dos concursos per celebrar Sant Antoni

Els majordoms animen a tothom a participar al concrus de dites i de fotos per mantenir viva un any més la festa

La foguera de Vall-de-roures al 2020 el dia després. | Foto: Marta Jiménez

Els municipis del Matarranya han pres la decisió de suspendre les festes de Sant Antoni 2021 donada l’actual situació epidemiològica del coronavirus en la comarca. Tot i això, alguns d’ells han organitzat activitats alternatives per a mantenir la celebració. És el cas de Vall-de-roures que ha posat en marxa el primer concurs de dites populars de Sant Antoni i un sorteig amb un lot de productes locals.

Eva Anglès, majordoma de Sant Antoni, ha explicat que “és una festa local molt arrelada en què tota la gent s’involucra molt, però que congrega molta gent i per tant este any no es pot fer”. No obstant això, enguany els majordoms han decidit pegar-li la volta a la situació i recuperar una part de la festivitat: les dites a Sant Antoni, que es realitzen cada any després de la missa baturra i la benedicció dels animals.

Per fer-ho han organitzat un concurs en el qual pot participar tothom. Només cal escriure una dita de màxim 10 estrofes i quatre versos cadascuna, narrant el que ha passat al poble durant l’any. “Les dites a Sant Antoni són com unes rogatives o unes peticions que es fan al sant perquè l’agricultura i la ramaderia vagin bé o salut pels més menuts, ja que són el futur del poble… I a més també narren el que ha passat en l’últim any al municipi en vers i de manera irònica”, afegia Anglès.

D’aquesta manera el concurs compta amb dues categories: infantil de 12 a 17 anys i una altra dirigida als majors de 18 anys, els relats es poden enviar al correu electrònic santantoni2021@gmail.com fins al dia 10 de gener. El premi tant per a les dues categories està valorat en 100 euros. En la web de l’Ajuntament de Vall-de-roures es poden consultar totes les bases.

Paral·lelament, com que enguany tampoc es podrà fer la tradicional subhasta, en la qual els majordoms subhasten els productes rebuts durant la “plega”, han organitzat un sorteig amb un lot de productes, valorat en 100 €, que es podria aconseguir en un any normal en l’oferta. Per participar cal enviar imatges d’altres anys de Sant Antoni a l’adreça santantoni2021@gmail.com i directament els participants entren al sorteig. En aquest sentit Eva explicava que “la finalitat és que totes les imatges recopilades es retransmeten el cap de setmana de Sant Antoni a través del pregó perquè tots i totes les puguin veure”.

De moment, des de l’organització asseguren que estan rebent moltes imatges i dites tot i això animen a tots els veïns i veïnes del poble a participar perquè puguin recollir el màxim possible.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank