Logotips d'organismes oficials

Welcome, ‘Caminando con sueños’

Rachel Windchaser reintrodueix el cavall 'mustang' a través del seu ranxo d'Arenys de Lledó. Fa uns dies va nàixer el primer poltre pura sang

Video Thumbnail
Cavalls mustang Arenys Lledo
Fa escasses setmanes, Arenys de Lledó li va donar la benvinguda al primer poltre de raça mustang nascut en terres hispanes des de fa més de dos segles. Estos animals, coneguts popularment com els cavalls salvatges d'Amèrica del Nord, en realitat van ser introduïts al nou món pels conqueridors espany

Fa escasses setmanes, Arenys de Lledó li va donar la benvinguda al primer poltre de raça mustang nascut en terres hispanes des de fa més de dos segles. Estos animals, coneguts popularment com els cavalls salvatges d’Amèrica del Nord, en realitat van ser introduïts al nou món pels conqueridors espanyols durant el segle XVI. Per tant, els orígens del pura sang mustang estan en realitat a Europa. Ara, i a través del ranxo que ha muntat al Matarranya, Rachel Windchaser pretén reintroduir el cavall mustang en el seu hàbitat original. Un projecte que va iniciar amb el cavall Lakota Windchaser, un blue roan que «és el cavall del meu cor», i que ara integren quatre animals més. El semental Champagne High, les eugues Cheyenne Promise i Chinook Silverwind, i la nova incorporació de la família. Parlem del petit Chinook Caminando con sueños, el primer poltre mustang que naix a Espanya i que duu un nom que és una autèntica declaració d’intencions.

Rachel Windchaser ostente el seu ranxo al terme d’Arenys de Lledó, on fa un mes va nàixer Caminando con sueños. La propietària de les instal·lacions explique que «aquí tenim una petita manada de preservació del cavall que es coneix com el mustang espanyol. És una raça que està en perill d’extinció», perquè en estos moments «en queden uns 2.000 exemplars» a tot el món. Curiosament, este cavall se l’associe amb els Estats Units i les tribus índies. Però, lluny de la realitat, és un animal d’origen espanyol. «Els Reis Catòlics, a través de Colom i els conqueridors, van utilitzar els ancestres d’estos cavalls per al descobriment d’Amèrica». De fet, els cavalls es van extingir a Amèrica durant el Plistocè i no reapareixeran fins a finals del segle XV amb l’arribada dels mustang que cavalcaven els europeus. És per això que Rachel Windchaser creu que «el cavall mustang ha tingut un paper fonamental per a la història».

Per a Windchaser, la reintroducció del mustang a la seua terra originària és un somni. I la cirereta la va viure fa escassos 30 dies, quan Chinook Silverwind va tindre al poltre Caminando con sueños. «Segurament, és el primer poltre mustang de pura sang que ha nascut a Espanya en els últims 250 o 300 anys», va considerar Rachel Windchaser, qui recorde que a Europa el mustang original es va anar creuant amb altres cavalls fins a perdre la seua puresa. Windchaser ha tingut cavalls des que era menuda, i ara ha creat la primera manada mustang existent a Espanya, projecte que va decidir impulsar des d’Arenys de Lledó. «Aquí hem trobat un espai, un clima i un entorn on els cavalls s’adapten molt bé». Uns cavalls que són molt rústics i molt dòcils al mateix temps, i que tenen unes característiques que fan d’ells una raça molt versàtil. Un viatge d’anada i tornada que ha durat més de 500 anys i que ha estat protagonitzat per un cavall tocat per la història.

La multiculturalitat d’Arenys
Casualitat o no, alguna cosa deu tindre Arenys de Lledó que al llarg dels últims anys ha segut el port d’arribada de moltes famílies i persones procedents de diferents països europeus. Xavi Cortés és l’alcalde del municipi, i va explicar que «estem molt il·lusionats del projecte que ha impulsat aquí la Rachel. De fet, el dia que va nàixer el poltre va ser una pujada d’adrenalina per a tots», perquè estem parlant d’un moment molt significatiu. Rachel Windchaser fa aproximadament quatre anys que viu a Arenys de Lledó, i forme part d’una bona remesa de població estrangera assentada de fa uns anys a la població. «Tenim veïns anglesos, holandesos, alemanys… inclús tenim un veí procedent d’Austràlia», recorde Cortés, qui al mateix temps recalque «que quan tenim les classes de castellà a través de l’escola d’adults, la cosa fa goig, perquè tenim una dotzena d’alumnes que estudien per a completar la seua integració». Una atracció que ve motivada, entre altres coses, per una ruralitat i una climatologia úniques.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans