Logotips d'organismes oficials

ATADI Vall-de-roures amplia la recollida de diaris al Matarranya

A partir d'ara, els ajuntaments del Matarranya compten amb punts de recollida de periòdics vells

Video Thumbnail
ATADI Vall de roures amplia la recollida de diaris al Matarranya
ATADI és un centre ubicat a Vall-de-roures que atén persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca. En este centre, una de les principals tasques laborals que realitzen els usuaris és triturar paper de periòdic per a convertir-ho en llits per als gorrinets de les granges de la zona. Este pape

ATADI és un centre ubicat a Vall-de-roures que atén persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca. En este centre, una de les principals tasques laborals que realitzen els usuaris és triturar paper de periòdic per a convertir-ho en llits per als gorrinets de les granges de la zona. Este paper els arriba per mitjà d’una xarxa de punts de recollida que abasta tota la província, i que ara s’amplia als municipis del Matarranya. Esta ampliació es deu a la falta de matèria primera, ja que a causa de la pandèmia no han pogut fer la recollida habitual hi han hagut de tirar d’estoc que tenien. Amb estos nous punts de recollida esperen recuperar el volum de material que necessiten.

El sistema de recollida es fa mitjançant unes bosses blaves que s’han distribuït pels diferents ajuntaments de la comarca. L’encarregat de recollir les bosses un cop plenes i portar-les fins a ATADI és la Comarca del Matarranya, amb qui han signat un conveni de col·laboració que els permetrà continuar abastint-se de la seua matèria primera. Esta feina de gestió del paper la realitzen des que es va obrir el centre, una tasca que s’ha vist que és molt profitosa tant pels usuaris com per la societat. Tal com recorda Ester Bernad, la directora d’ATADI Vall-de-roures, “esta iniciativa va ser proposada pel Grup Arcoiris i vam veure que era una feina molt fàcil pels usuaris i que ocupava bastant de temps del centre”.

Els usuaris seleccionen el paper, el revisen i el pesen abans del seu pas per la trituradora. Després, este paper s’embossa i emmagatzema fins que el recullen per portar-lo a les granges. Els ramaders de la comarca estan molt satisfets amb la feina que fan des d’ací i els animals han millorat en qualitat de vida. “El paper de diari servix com a llit perquè és molt porós i fa que l’animal estiga calent, és una tècnica que es porta ja utilitzant uns quants anys i la veritat és que els grangers que venen a buscar el paper estan molt contents”, explica Bernad.

Tot i que bona part del temps que passen a ATADI estan treballant, també fan altres activitats. Tal com explica la directora: “el gruix de l’activitat que fem aquí és laboral, però també es fan altres tipus d’activitats per treballar les habilitats de comunicació, cognitives, motrius… en definitiva treballem totes les dimensions de la persona“.

Tothom qui ho desitge pot col·laborar amb este centre ocupacional per a persones amb discapacitat deixant els diaris als punts ubicats als ajuntaments. Un petit gest que des d’ATADI agraïxen, ja que els permet continuar acomplint la seua tasca laboral. També qualsevol empresa o institució que vulga col·laborar instal·lant un punt de recollida pot posar-se en contacte amb ATADI Valderrobres.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans