Logotips d'organismes oficials

Aragó registre la caiguda més gran en desocupació en un mes de setembre

Baixada històrica a l'autonomia, que contraste en el comportament que ha patit el Matarranya, on la desocupació ha crescut en 5 veïns este mes de setembre

Evolució de la desocupació a Aragó al llarg dels últims anys. Foto: NDM

Aragó ha registrat la caiguda en desocupació més gran en un mes de setembre des de que té registres històrics. Així es desprèn dels números que ha fet públics la consellera d’Economia del Govern d’Aragó, Marta Gastón, confirmant que Aragó ha registrat una disminució a la llista de l’atur de 3.587 persones respecte l’agost, suposant una caiguda històrica d’un 5,37 per cent mensual. D’esta forma, Aragó ha baixat la llista de desocupats a les 63.149 persones. Un comportament paregut ha tingut el conjunt nacional, on la desocupació ha caigut un 2,28 per cent. Números que són rellevants si tenim en consideració que històricament sol créixer la desocupació al llarg del mes de setembre, motivat principalment per la finalització dels contractes d’estiu. De fet, en la sèrie històrica de desocupació registrada, que arrenque el 1996, tan sols en set ocasions es van produir caigudes mensuals d’atur al setembre a Aragó.

A nivell provincial, les xifres també són prou importants. I és que la desocupació ha baixat en un 4,82 per cent a Terol durant el mes de setembre, més del doble de la mitjana nacional. Tot i això, a Saragossa encara s’han registrat millors números, i la desocupació en esta província ha retrocedit un 5,8 per cent. En el cas d’Osca, la desocupació ha baixat en un 3,16 per cent. Per contra, i si ens centrem en les xifres corresponents al Matarranya, destacar que els nivells de desocupació han pujat dels 221 veïns desocupats als 226 afectats, cosa que supose un increment de l’atur de 5 persones. Tot i això, i seguint la tendència històrica del Matarranya, la desocupació està millor que abans de la pandèmia. Al Matarranya, la desocupació este setembre ha afectat només als hòmens. En estos moments tenim 103 hòmens sense faena, mentre que les dones desocupades són 123.

Per municipis, podem destacar que la desocupació ha retrocedit en l’últim mes en set poblacions. En números absoluts destaque la Vall del Tormo, on s’ha passat de 14 a 11 veïns sense faena d’agost a setembre. A continuació trobem sis municipis més, on la desocupació ha caigut en un veí. Són Arenys de Lledó (de 3 a 2 veïns), Calaceit (de 21 a 20 veïns), Queretes (de 17 a 16), Fontdespatla (de 5 a 4), Ràfels (de 5 a 4) i Pena-roja (de 10 a 9 veïns). Per la seua part, quatre municipis mantenen els mateixos registres que el passat mes d’agost. És el cas de Lledó (3 persones sense faena), Mont-roig (5 veïns), La Portellada, (3 veïns) i Torredarques (1 veí). I a l’altre costat de la balança tenim set municipis que han vist pujar la desocupació este mes de setembre. Serien Beseit, que ha passat de 7 a 12 desocupats (+5), La Freixneda, que ha passat de 25 a 28 (+3), Massalió, passant de 11 a 13 (+2) i a continuació quatre municipis que acumulen un desocupat més. Són Fórnols (de 3 a 4 desocupats), la Torre del Compte (de 1 a 2), Vall-de-roures (de 80 a 81 veïns) i Valljunquera (de 7 a 8).

R. LOMBARTE
Mitjans