Logotips d'organismes oficials

Agents socials i polítics debaten sobre les possibilitats del medi rural

La Freixneda acull unes interessants jornades que versen sobre despoblació i reequilibri poblacional

D'esquerra a dreta, Ignacio Urquizu, Juan Carlos Gracia, Carlos Turdidor, Tomás Guitarte, Maribel Abril y José Polo. | Foto: R. Lombarte

Divendres passat, La Freixneda va albergar una interessant taula rodona en la qual es va parlar de les virtuts i oportunitats del medi rural, així com del repte demogràfic. Una taula rodona que va estar presidida per Carlos Turdidor, coordinador de Tierra Vacía, i en la qual van assistir agents socials i polítics de talla. Una taula rodona que va comptar amb la presència de José Polo, president de la federació de veïns de Terol, Maribel Abril, psicòloga, Juan Carlos Gracia, diputat autonòmic del PP, Ignacio Urquizu, diputat del PSOE i alcalde d’Alcanyís, i Tomás Guitarte, que és diputat nacional per Teruel Existe. Frederic Fontanet, alcalde de La Freixneda, va ser l’encarregat de donar la benvinguda tant als presents al debat com als espectadors, que van seguir amb molt d’interès els punts que es van tractar. Es va parlar de la despoblació, d’atraure capital econòmic i humà al medi rural, encara que també de les energies renovables que han omplert recentment la nostra agenda local.

En el marc del debat es van tractar alguns elements per a combatre la pèrdua de població que pateixen alguns municipis de la província. Es va parlar de la importància de crear oferta d’habitatge en uns pobles on hi ha moltes cases buides però problemes perquè la gent jove trobo un lloc on viure. Es va parlar d’atraure talent i d’atraure empreses, però també del dèficit en infraestructures i de la importància d’expandir les telecomunicacions. Durant el debat hi va haver visions més pessimistes i altres de més optimistes.

Per exemple, des del PP, Gràcia Suso va dir que «natres som dels que no els agrade el terme ‘España Vaciada’. Entenem que si volem vendre la nostra província com a terra de futur, ens hem de vendre bé». Per la seua part, Urquizu va preferir no entrar en el debat de termes. «Debatre sobre termes pot ser entretingut però no aporte gaire». Tot i això, Urquizu va preferir parlar «de la ‘España Desaprovechada’, perquè tenim moltes coses a oferir». Paral·lelament, i des de Teruel Existe, Tomás Guitarte va entendre que «sóc partidari d’utilitzar el terme ‘Vaciada’. Hem estat territori ric, territori puixant, i la província hem patit un procés de buidament. Un buidament que no ha estat natural, sinó fruit d’unes polítiques d’estat equivocades».

R. LOMBARTE
Mitjans