Logotips d'organismes oficials

Jóvens. Emprenedors. Valents

Les instal·lacions de Flora, ubicades a Pena-roja, acullen la primera trobada presencial del projecte 'La era rural'

Video Thumbnail
Trobada emprenedors Matarranya Era Rural
Les instal·lacions del jardí botànic Flora de Pena-roja de Tastavins van acollir el passat divendres 19 de novembre la primera trobada presencial del projecte La Era Rural. Una vintena de jóvens del territori van participar d'esta experiència pensada per al nou emprenedor. Durant la trobada es van o

Les instal·lacions del jardí botànic Flora de Pena-roja de Tastavins van acollir el passat divendres 19 de novembre la primera trobada presencial del projecte La Era Rural. Una vintena de jóvens del territori van participar d’esta experiència pensada per al nou emprenedor. Durant la trobada es van organitzar diferents tallers i ponències, en una jornada que va servir per a conèixer nous projectes dirigits per jóvens del territori, però també per a compartir experiències, vies de finançament, dubtes i sinergies a l’hora d’impulsar la nostra idea de negoci. L’acte va començar a les deu del matí, i al llarg de la jornada es van tractar algunes experiències d’èxit i consolidades al Matarranya. Es va parlar de networking, es van fer diferents tallers participatius d’artesania i de dansa, i també es van presentar noves iniciatives en les quals conviuen l’agricultura i la integració social.

Sara Cortés, coordinadora del projecte ‘Jóvens Dinamitzadors Rurals’, va concretar que «estos dies hem fet doblet, a Pena-roja i Alcorisa, i de l’experiència eixim molt contentes». De fet, Cortés va recalcar que «tot i que La Era Rural és una plataforma d’ajuda al jove emprenedor que té una pota molt important en el món digital», sent un aparador de projectes «per a totes aquelles persones que vulguen descobrir l’emprenedoria jove al medi rural aragonès», també «necessitem la part presencial. Veure’ns les cares, compartir experiències, perquè d’estes trobades es poden crear moltes sinergies i projectes col·lectius». Des de La Era Rural, Sara Cortés va valorar els projectes que estan sorgint al Matarranya, molts d’ells impulsats per dones, «i que estan molt vinculats a la sostenibilitat i a la responsabilitat social». En definitiva, «projectes amb ànima».

Des de la Comarca del Matarranya, Nuri Gasulla, del departament de Joventut, va recalcar que La Era Rural «és un projecte on estem implicades 17 comarques i està finançat a través del LEADER». Una iniciativa que als pocs mesos de començar es va trobar amb la pandèmia. «Ens hem vist molt a través de les pantalles, però teníem moltes ganes de trobar-nos i compartir experiències en persona». De fet, l’objectiu de trobades com la de Flora «és crear sinergies i connexions entre jóvens» i que entre tots «consolidem projectes socials, laborals o de dinamització de pobles». Per la seua part, Fernando Mallén, conseller de l’Àrea de les Persones, va apuntar que «al món rural hi ha molta gent jove amb espenta i ganes d’emprendre». D’aquí que «és molt important ajudar-los». Jóvens que es troben darrere de projectes com Nebulosa Grâfica, Ana Omella, Mas de Darsa, GELA, Gipsy Fango o Mas dels Castellans.

Un projecte a través dels LEADER
Precisament, esta trobada celebrada a les instal·lacions de Flora va comptar amb la presència de Joaquín Lorenzo, que és el gerent del Grup d’Acció Local de Baix Aragó i Matarranya. En relació a La Era Rural, Lorenzo va recordar que «va eixir d’un projecte de cooperació entre els grups LEADER d’Aragó, com són els Jóvens Dinamitzadors Rurals». Un projecte que està donant bons resultats i que busque «donar visibilitat als projectes impulsats per jóvens» i a la vegada que «estos joves emprenedors es coneguen i puguen compartir experiències». Lorenzo va afegir que «al marge de l’assessorament i de les línies de subvencions disponibles per al jove emprenedor, hem detectat que també és molt important donar-los visibilitat i crear una comunitat de treball». Lorenzo va felicitar als jóvens emprenedors del territori, recordant que el futur dels pobles passe per tindre una comunitat jove.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans