Logotips d'organismes oficials

La desocupació cau a nivells de 2008 i baixe més d’un 25% a Aragó en relació a l’any passat

En un any, el Matarranya ha passat de 306 a 214 desocupats, una caiguda que supere el 30%. La recuperació afecte a tots els sectors productius

L'evolució de la desocupació a Aragó ha caigut a nivells de 2008. Foto: NDM

La desocupació registrada a Aragó en acabar el mes de maig de 2022 ha caigut en 2.382 persones respecte al mes d’abril, de forma que la comunitat autònoma acumule un total de 58.928 aturats a les oficines de treball, cosa que supose una caiguda del 3,89% mensual. Això fa que la desocupació aragonesa caigue a nivells del mes d’octubre de l’any 2008, i que en comparació al mes de maig de 2021, farà just un any, s’ha produït una caiguda del 25% de desocupació a nivell autonòmic. El comportament mensual de l’atur registrat al maig presente disminucions generalitzades tant en gènere, trams d’edat, províncies com en sectors d’activitat. D’esta forma, atenent el gènere, la desocupació ha caigut en un mes en 1.570 hòmens (cosa que supose un 6,36% mensual) i en 812 dones (un 2,22% mensual). Per trams d’edat, l’atur registrat es va reduir al maig en 396 persones entre els menors de 25 anys (un 7,89% mensual), en 1.054 persones en el tram entre 25 i 44 anys (que serà un 4,64%) i en 932 persones entre els més grans de 45 anys (-2,78% mensual).

A nivell provincial, les xifres també són prou significatives. I és que la desocupació ha caigut en un 4,25% a Terol entre el mes d’abril i el mes de maig, cosa que s’ha traduït en 214 desocupats menys. A nivells interanuals, la desocupació a la província ha caigut en més d’un 30 per cent. A Osca, els números són pareguts. A nivell mensual, el retrocés de la desocupació ha caigut en un 4,02%, cosa que s’incrementa a un 26 per cent interanual. I a Saragossa, la caiguda mensual és d’un 3,82%, pujant al 24,7 per cent interanual. Si ens centrem en les xifres corresponents al Matarranya, hem de destacar que estes parlen per sí mateixes. En sol un any, la comarca ha passat de 306 a 214 desocupats, caient en tots els sectors de treball i a pràcticament tots els pobles. Este retrocés s’ha donat entre els hòmens (on la desocupació ha caigut en 35 veïns), però especialment entre les dones, on la desocupació cau en 57 veïnes. Cau la desocupació en agricultura, construcció, indústria, però especialment en sector serveis, on s’ha passat de 202 a 137 desocupats en només un any.

Per municipis, podem destacar que la desocupació ha retrocedit en un any en 15 dels 18 municipis del Matarranya. En números absoluts destaque Vall-de-roures, la població més gran, que ha vist retrocedir les llistes de desocupats de 114 a 70 veïns. Cal remarcar també els números de Valljunquera (de 19 a 9) i de La Freixneda (de 25 a 15), que han vist retrocedir els desocupats en 10 veïns. A Queretes s’ha passat de 22 a 15 desocupats en un any, mentre que a Calaceit, Beseit i Torredarques s’han reduït les llistes en un any en 5 desocupats. A Arenys i Fórnols les llistes d’atur han caigut en 4 veïns, mentre que a La Portellada, que ha passat de 7 a 4 desocupats en un any, ha caigut en 3. Fontdespatla, la Torre i la Vall han vist reduir les llistes d’aturats en dos veïns, i a Lledó i Ràfels la desocupació ha caigut en 1 veí si comparem números de maig de 2022 i 2021. En el costat contrari trobem tres poblacions on ha pujat la desocupació en un any. A Massalió i Mont-roig han pujat en dos veïns. A Pena-roja, la desocupació s’ha incrementat en 7 veïns en l’últim any.

R. LOMBARTE
Mitjans