Logotips d'organismes oficials

Germanor, molt de foc i devoció per la Santa Espina en unes Festes de Primavera d’absoluta normalitat

Calaceit ha celebrat les tradicionals festes de juny. Dissabte a la nit van tornar els bous de foc i enguany van assistir la Cabra Petita i el Drac Petit de Reus i la Dragonina i els Diablons de Constantí

Calaceit va sortir en processó amb la Santa Espina en la jornada de clausura de les festes de Primavera. Foto: R. Lombarte

Calaceit ha viscut enguany unes Festes de Primavera d’absoluta normalitat. Del divendres 3 al dilluns 6 de juny, els veïns i les veïnes de la població han viscut unes festes carregades d’activitats en honor a Santa Anna, Sant Isidre i la Santa Espina. Unes festes sonades i molt emotives, i que després de dos anys amb certes restriccions, enguany han recuperat la seua programació habitual. Dissabte a la tarde es van viure els jocs tradicionals a l’ermita, mentre que la nit va estar molt marcada pel foc. Els bous de foc van tornar a sortir pels carrers del poble, i enguany van estar acompanyats de la Cabra Petita i el Drac Petit de Reus i la Dragonina i els Diablons de Constantí. De fet, Carlota Núñez, l’alcaldessa de Calaceit, i Óscar Sánchez, alcalde de Constantí, van ser els encarregats d’obrir una Nit de Foc molt engrescada.

Encara que un dels moments més esperats per als veïns del poble es va viure la tarde del dilluns durant la processó i la veneració de la Santa Espina. Parlem d’un dels dies més importants de l’any per als calaceitans. Una devoció per la Santa Espina que inclús l’any 2020, en el moment més dur de la pandèmia, va mantenir la tradició tot i alguns canvis. Enguany es va reviure l’adoració de la relíquia, que va sortir en processó pels carrers del poble, acompanyada per les autoritats parroquials i municipals i la música de la Banda Gaspar Sanz de Calanda. De fet, les festes de Primavera les va tancar la música de la banda, qui van interpretar algunes cançons a la plaça major de Calaceit. Des de l’organització de les festes, satisfacció perquè s’han recuperat les activitats i per la resposta dels veïns, que sol ser molt activa per Santa Anna.

De fet, l’alcaldessa de Calaceit va recalcar que “han segut unes festes molt intenses. La gent tenia ganes de trobar-nos, i tots els actes han estat molt plens, sincerament. L’últim dia pot ser és el més religiós de les festes”, perquè “celebrem la Santa Espina, de qui tenim una gran devoció”. El dia de l’ermita “és més per a tots els públics, i les colles del poble han acudit de forma massiva a Santa Anna”. Les Festes de Primavera han suposat un entrenament del que poden ser les festes d’Agost, si bé Carlota Núñez va recordar que “a Calaceit tindrem un estiu molt complert, enguany”. Fa mesos es va anunciar la participació de la capital cultural del Matarranya al festival Aragón Negro, que enguany té com a gran abanderada Teresa Viejo. Però al mateix temps “tindrem també la Noche Romántica i enguany acollim el Matarranya Íntim“.

Estes Festes de Primavera seran recordades també perquè es va viure una Nit de Foc amb més llum i pólvora del que solíem tindre. Enguany el Bou de Foc de Calaceit va tindre uns acompanyants de l’inframon que ho van cremar tot a la plaça major de Calaceit. David Insa, que és la persona responsable de la visita de la Dragonina i dels Diablons de Constantí, així com de la Cabra Petita i el Drac Petit de Reus a les festes, va explicar que “ens ho vam passar molt bé. Fa uns anys, els bous de foc vam estar per Tarragona, i esta vegada han pujat ells”. Calaceit és dels pocs pobles del Matarranya que conserve el ‘Bou de Foc’, una estructura carregada de material pirotècnic que surt per les Festes de Primavera i per les Festes d’Agost.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans