Logotips d'organismes oficials

Pena-roja ampliarà l’oferta residencial gràcies a la rehabilitació d’una casa a la Capella

La casa, en el seu dia declarada en ruïnes, està ubicada davant del Portal del Carmen i tindrà uns 150 metros quadrats habitables

Casa ubicada al carrer de la Capella

L’ajuntament de Pena-roja ampliarà l’oferta pública residencial gràcies a la rehabilitació integral d’una casa ubicada al carrer de la Capella. La casa, que va estar en un estat molt precari i en risc de caure, està ubicada davant del Portal del Carmen, l’única entrada de l’antiga muralla que conserve la població. Durant el mes de juny s’ha impulsat una primera fase d’este projecte de rehabilitació, i que ha consistit en substituir totes les llomeres de fusta de l’última planta i fer una teulada nova, així com en tirar els pisos, les parets i les corretges de les escales i retirar tot l’escombro. La segona fase del projecte se centrarà en rehabilitar la casa, tant per dins com per fora. En total, Pena-roja destinarà més de 160.000 euros en este projecte, en una casa que tindrà quatre plantes i uns 150 metros quadrats habitables.

Ricardo Blanch és l’alcalde de la població, i va destacar que «esta casa li va arribar a l’ajuntament una mica de rebot. És una casa declarada en ruïnes i apuntalada des de fa temps. Els propietaris no en volien saber res i la van donar a l’ajuntament. Per un costat, és un problema. Però també és una oportunitat. Al nostre poble, cases i oferta de lloguer en tenim poca. I tindre cases o pisos disponibles és molt necessari. Està Gil Forestal. Està també Jamones Peñarroya. Tenim altres empreses… i és molt important tindre oferta de cases i sobretot a un preu assequible». La primera fase de les obres s’ha centrat en fer el teulat completament nou i retirar l’escombro, cosa que va obligar a tallar durant dos setmanes el carrer del Carmen donada la dificultat de treballar en un punt tan empinat i estret.

Al mateix temps, Ricardo Blanch va recalcar que «havíem d’actuar i recuperar la casa sí o sí. A Pena-roja, moltes cases estan embolicades entre elles, i havíem de fer alguna cosa perquè una casa en ruïnes pot posar en perill les de la vora». Un procés que ha costat molts anys, però que no podia esperar més. Al mateix temps, Blanch va entendre que «recuperar una casa com esta resulte molt costós. Però pensem que és necessari. Si no tenim cases de lloguer, la gent no té on viure. I si un particular o una família jove s’ha de comprar una casa vella i després l’ha d’arreglar, al final li resultarà més fàcil marxar a un poble més gran o buscar altres alternatives. Per això estem els ajuntaments, per intentar recuperar estes cases i a continuació traure-les de lloguer a un preu raonable».

Ampliar l’oferta de lloguer
L’alcalde de Pena-roja va considerar que una de les dificultats que està tenint el món rural va relacionada amb l‘oferta residencial. Pena-roja no escape d’esta realitat, i en estos moments pràcticament no té disponibilitat de cases per a entrar a viure, ni privades ni de titularitat municipal. La rehabilitació d’esta casa de la Capella busque corregir esta problemàtica, encara que vol ser la primera de diferents actuacions que anirien en esta direcció. Actualment, Pena-roja té dos pisos de titularitat municipal, els dos ocupats, un d’ells a la plaça major i el segon damunt de l’ajuntament. La previsió del consistori és crear quatre pisos més. A la casa que s’està rehabilitant al carrer del Carmen s’hi sumarien un segon pis damunt de l’ajuntament que este últim curs s’ha usat d’escola infantil, i la Casa del Metge, on eixirien dos pisos més.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans