Logotips d'organismes oficials

La Comarca desenvolupa un servei de monitor en tres pobles del Matarranya

Ha estat possible gràcies al Pla Corresponsables, i dona cobertura a La Vall del Tormo, Queretes i Pena-roja de Tastavins

Video Thumbnail
El Matarranya impulsa un servei de monitor i menjador gràcies al Pla Corresponsables
La Comarca del Matarranya ha posat en marxa durant les últimes setmanes el Pla Corresponsables. Es tracta d'un nou servei que dona resposta a la petició d'algunes AMPA (associació de mares i pares d'alumnes) de cara a la conciliació familiar i laboral. Un nou servei de monitor que beneficia a més de

La Comarca del Matarranya ha posat en marxa durant les últimes setmanes el Pla Corresponsables. Es tracta d’un nou servei que dona resposta a la petició d’algunes AMPA (associació de mares i pares d’alumnes) de cara a la conciliació familiar i laboral. Un nou servei de monitor que beneficia a més de 40 xiquets i xiquetes de La Vall del Tormo, Pena-roja de Tastavins i Queretes, i que s’està donant de les dos a les quatre de la tarda en el cas de les dos primeres poblacions, i de dos a quatre i mitja de la tarda en la tercera. Les famílies d’estes tres escoles del Matarranya estaven estudiant l’opció de crear un menjador escolar o un servei similar, donada la dificultat que tenen algunes d’elles per a conciliar els horaris de treball amb els horaris de classe dels seus fills. Ara, i gràcies a una subvenció directa procedent de l’Institut Aragonès de la Dona que està valorada en 31.640 euros, i que ha possibilitat que el servei siga completament gratuït per als interessats, la Comarca ha impulsat este Pla Corresponsables. Un nou projecte que suposa, al seu torn, la contractació de quatre monitors.

Fernando Mallén és conseller de l’Àrea de les Persones de Comarca del Matarranya, i va explicar que “fa un temps, algunes AMPA del territori ens van traslladar l’interés de crear algun servei de monitor” durant unes hores al dia. Un servei que ‘a priori’ havien d’assumir les famílies interessades, però que gràcies a la incorporació d’este servei al Pla Corresponsables “s’ha pogut impulsar de manera gratuïta”, tant per a les famílies com per a l’administració comarcal. El passat 19 de setembre, el servei va començar a funcionar a La Vall, on fa dos setmanes s’ha ampliat el servei a dos monitors, perquè més de 10 families s’han adherit al pla. El 26 de setembre es va afegir Queretes, amb 20 xiquets matriculats i dos monitors. El 5 d’octubre el servei de monitor es va estendre a Pena-roja, on hi ha un monitor per als nou nens matriculats. De cara a la creació d’este servei, els ajuntaments s’han encarregat de cedir un espai municipal. A La Vall, el servei s’està donant a la ludoteca. A Queretes s’està fent en una sala del Recinte Firal i a Pena-roja, al bar dels jubilats.

Sobre este servei de monitor, Mallén va dir que “no totes les famílies tenen les mateixes facilitats per a conciliar la vida laboral i la vida familiar. Molts treballen fins a les tres de la tarda. Les famílies que tenen avis o altres familiars que es poden fer càrrec dels nens a estes hores, encara poden organitzar-se. Però després hi ha famílies que no tenen una altra opció. I este servei busca precisament això: donar cobertura als nens i conciliar el treball i l’horari escolar“. Tant en La Vall com a Queretes i Pena-roja, el servei de monitor comença a les dos. Primer se’ls dona menjar, i tot seguit tenen tallers i activitats. Des de la Comarca van afegir que una de les grans dificultats que s’han trobat a l’hora d’impulsar este nou servei ha estat trobar a gent qualificada. “Ha estat complicat trobar monitors“, va considerar Mallén. “Estem en el món rural, i sovint hi ha problemes per a cobrir determinades places”. Finalment, s’han trobat quatre monitors amb este perfil professional, donant treball, encara que siga per unes hores, a veïns dels pobles on es presta este servei.

Des de la Comarca del Matarranya van apuntar que la petició d’este servei està obert durant el curs escolar vigent, si bé la disponibilitat a nous interessats està condicionada a la dotació del pla. Al mateix temps, i des del centre comarcal de Serveis Socials, s’està treballant en la creació d’una bossa de cuidadors de menors de 16 anys que proporcione serveis d’atenció a domicili per hores amb caràcter puntual o periòdic a les famílies que es troben en alguna de les situacions de necessitat que marca el Pla Corresponsables, i que s’acabaria prestant prèvia valoració tècnica.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans