Logotips d'organismes oficials

Atadi Valderrobres celebre enguany el seu desè aniversari

Entre els seus projectes de futur està la construcció d'una residència, per a la qual ja han adquirit els terrenys

Els usuaris i treballadors del centre van preparar un photocall amb imatges d'estos 10 anys. | Foto: NDM

El centre ocupacional Atadi Valderrobres està de celebració. Este any 2022 complix 10 anys oferint servei a les persones amb discapacitat de la comarca del Matarranya, actualment compta amb 8 usuaris. A principis d’este mes de desembre el centre va realitzar l’última junta directiva de l’any i van aprofitar a més per a visitar el terreny recentment adquirit per l’associació per a construir una futura residència per a persones amb discapacitat intel·lectual. Estarà situada a Vall-de-roures, prop del centre de la localitat, i la intenció és donar cobertura a tota la zona del Matarranya. És un projecte de gran envergadura i a llarg termini i des del centre estan molt il·lusionats amb la iniciativa. Tal com compta la seua directora, Ester Bernad, “des de Atadi intentem cobrir totes les seues necessitats i esta casa els donarà l’autonomia i independència que necessita tota persona al llarg de la seua vida, encara que en este cas siga amb suport i ajuda“.

La creació d’esta unitat de convivència acabarà de complementar el projecte de Atadi a la comarca. Així, esta futura residència se sumarà al centre de dia i ocupacional i als serveis de fisioteràpia, psicològic i d’assessorament que oferixen des de l’associació, per a oferir un servei global per a les persones amb discapacitat del territori.

Lideresas por el cambio’
A més, enguany el centre s’ha animat a organitzar la trobada de ‘Lideresas por el cambio’, per a empoderar a dones donant suport a la participació política, social, el lideratge i la presa de decisions de les dones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. Atadi participa en este programa a través de Luisa Castel, mare d’una dona amb discapacitat intel·lectual i usuària del centre de Vall-de-roures. Castel comenta que “encara que s’ha avançat en igualtat de drets, les cures de les persones amb discapacitat i els problemes de conciliació continuen recaient majoritàriament en les dones, sobretot en les generacions de major edat, i per això participem menys en els espais de presa de decisions”. Bernad afegix que viure en el medi rural pot convertir-se en una barrera més, ja que “hi ha menor accés a formació, tecnologia i activitats específiques, per la qual cosa es perden oportunitats de participació”.

La dotzena de dones que van participar en la jornada de Vall-de-roures van conéixer el programa ‘Lideresas por el cambio’ i van desenvolupar diversos tallers participatius sobre lideratge femení i participació política i social en el medi rural, entre altres.

 

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans