Logotips d'organismes oficials

Fontdespatla i Ràfels tindran sales expositives dedicades als primers pobladors

La cessió d'Amposta a Teruel de les 399 procedents de la Cova dels Cerdans i la Moratella es traduirà, al mateix temps, en la creació de dos espais museístics al Matarranya

La col·lecció espoliada de Ràfels i Fontdespatla serà cedida al Museu de Teruel. Foto: NDM

Fontdespatla i Ràfels han fet els primers moviments per a la creació de dos espais museístics dedicats als primers pobladors. La setmana passada, representants dels dos consistoris, així com autoritats de la Diputació Provincial, del Museu de Teruel i de la Comarca del Matarranya, van estar per Amposta, on es va simbolitzar la cessió de les 399 peces procedents dels jaciments d’estos dos municipis, i que es trobaven dipositades des de l’any 2011 al Museu de les Terres de l’Ebre. Una vegada s’ha firmat la cessió en comodat d’este conjunt arqueològic per a cinc anys i prorrogable a cinc anys més, la previsió és que al gener del 2023 començo el trasllat de les peces cap al Museu de Terol. Paral·lelament, la Diputació, que és propietària del museu, ha mostrat la seua disposició a arrimar este ric patrimoni al seu territori, amb la previsió que Ràfels i Fontdespatla tinguen dos sales expositives adaptades per acollir una part d’esta potent col·lecció.

Carmen Agud és l’alcaldessa de Fontdespatla, i no va amagar la satisfacció de que, en un temps, la seua població pugue albergar un espai museístic dedicat als primers pobladors. De les 399 obres que aniran al Museu de Teruel, 98 d’elles corresponen al jaciment de la Cova dels Sardans (o Cerdans), datat en l’Edat del Bronze i catalogat com un dels jaciments més antics del Matarranya. Agud va apuntar que «fa més de 10 anys ens van cridar des del Museu de les Terres de l’Ebre, i ens van explicar que un particular havia cedit una sèrie de peces procedents d’este jaciment i del poblat de Ràfels». Efectivament, eixes excavacions van ser il·legals, com també és cert que «si aquells particulars ho hagueren venut, ara segurament no tindríem res». Durant tot este temps, des del museu d’Amposta s’han restaurat i catalogat totes les peces, i després de dos anys de reunions entre els museus de Teruel i Amposta, s’ha firmat esta cessió de la col·lecció.

L’exposició, al Cúbic
L’alcaldessa de Fontdespatla va afegir que «des del Museu de Teruel i des del Museu de les Terres de l’Ebre ha hagut molta cordialitat i molt d’interès que tot este material arqueològic torno d’allí on va eixir». D’aquí la cessió d’este patrimoni entre museus i d’aquí també el compromís del Museu de Teruel. Carmen Agud va apuntar que «este patrimoni forme part de la nostra història. Per a projectar el futur, necessitem saber el nostre passat», i va avançar que la intenció del consistori és crear una sala museística a l’edifici Cúbic de Fontdespatla, que albergarà una mostra de tot este patrimoni que va eixir del poblat neolític dels Cerdans. «Ja tenim l’espai buscat», va recordar l’alcaldessa, on simplement caldrà adequar una mica la sala i, lògicament, fer tot el procés de musealització. Des del Museu de Teruel, mà estesa als consistoris de cara a aproximar el patrimoni als seus jaciments d’origen, així com assessorar i col·laborar en tot el procés de museïtzació.

Per la seua part, des de l’ajuntament de Ràfels, el regidor de Cultura Cristian Berge va apuntar que «estem molt contents de la firma d’este conveni», entenent que «és un moment històric per al poble». Un procés que s’ha anat madurant durant els dos últims anys, i que ha segut possible «gràcies a la bona voluntat dels directors dels dos museus, que ho han posat tot bastant fàcil». Berge va avançar que des de Ràfels «tenim bastant clar on s’ha de crear la sala expositiva. A la casa consistorial, al mig del poble, tenim una sala que s’adeqüe perfectament a les característiques que necessitem». Sol faltarà museïtzar-la, adaptant-la a les condicions d’il·luminació, seguretat i exposició que precise un espai així. Des de Ràfels, Berge va entendre també que «este espai pot ser un referent patrimonial i turístic per al poble», convertint-lo en un al·licient molt important. La col·lecció patrimonial que anirà cedida a Teruel integre 301 peces procedents, presumiblement, de la Moratella.

‘Un dia històric’
Isel Monclús, el president de la Comarca del Matarranya, també va estar present a la firma d’esta cessió, catalogant-la «d’un dia històric. A nivell arqueològic, és molt important per a natres que esta col·lecció torno a casa». Monclús va recordar que «el Matarranya té un potencial arqueològic i una sensibilitat extra sobre estes qüestions», i va entendre que esta sensibilitat, sumada als vestigis ibèrics tan significatius que trobem a la comarca, fa que «siguem un territori molt viu en matèria d’arqueologia». Recentment, i a través d’un ‘Taller d’Ocupació’ especialitzat en arqueologia que ha impulsat la mateixa Comarca, s’ha treballat en els jaciments ibèrics de la Vall de Cabrera, a Calaceit, el Terroig, a La Portellada, i a la mateixa Moratella de Ràfels. Al llarg de l’any, des de Queretes també s’ha fet un impuls molt important al jaciment ibèric dels Castellans. A la zona baixa del Matarranya també s’ha treballat en importants poblats, així com en els túmuls funeraris.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans