Logotips d'organismes oficials

El Matarranya tanca els Sant Antonis amb la celebració a Valljunquera

El diumenge va tindre lloc una participativa i variada benedicció dels animals al costat de la foguera

Video Thumbnail
El Matarranya tanca els Sant Antonis amb la celebració a Valljunquera
La roda dels Sant Antonis ja ha donat la volta per tots els pobles del a comarca del Matarranya. Durant tres caps de setmana, el foc ha estat el protagonista i ha caldejat l'ambient dels dies més freds de l'any. Valljunquera i Arenys de Lledó han estat els darrers pobles en honorar el patró dels ani

La roda dels Sant Antonis ja ha donat la volta per tots els pobles del a comarca del Matarranya. Durant tres caps de setmana, el foc ha estat el protagonista i ha caldejat l’ambient dels dies més freds de l’any. Valljunquera i Arenys de Lledó han estat els darrers pobles en honorar el patró dels animals este passat cap de setmana.

Sant Antoni és una festa molt arrelada a la comarca del Matarranya i este any ha tornat amb molta força després de dos anys sense celebrar-se, com era tradicional, a causa de la pandèmia. Enguany, durant 3 setmanes al voltant del 17 de gener s’han anat celebrat les santantonades, que han estat molt marcades pel fred. Les baixes temperatures no han arronsat a la gent a participar, tot al contrari, les sant Antonis han tornat amb molta força i amb participació massiva a tot el territori. Han tornat les fogueres, les benediccions d’animals, les ofertes i els diablets, destacant la germanor i l’alta participació dels veïns.

Valljunquera ha estat el poble encarregat de tancar la festa al Matarranya. Ho van fer, com es tradicional, amb una plega i oferta el dissabte per la tarda. També es va encendre una gran foguera al costat de les piscines, a la nit, allí es va repartir la carn i es fa fer una rostida popular a les brases i ball. El diumenge al matí van celebrar la missa en honor al sant i posteriorment van fer una petita processó amb la penya del Sant Antoni fins a la foguera que s’havia encès per la nit i que encara fumejava. Allí es va plantar el Sant i es va procedir a una participativa i variada benedicció dels animals. Els de Valljunquera es van animar a portar tot tipus d’animalets. Es van veure, com es habitual, molts gossos de totes les races, també un cavall, periquitos, un conill, una cabra i, fins i tot, un ànec.

D’esta manera es posava punt i final als Sant Antonis 2023 a la comarca. La festa d’hivern per excel·lència al Matarranya i que, després dels anys d’atura per la covid, reafirma la seua bona salut amb unes festes que es recordaran pel fred intens, però sobretot per la gran participació de tots els veïns.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans