Logotips d'organismes oficials

Les dones celebren Santa Àgueda amb un dia de germanor, tradició i festa

Als 18 pobles de la comarca les veïnes van organitzar tota mena d'activitats. No van faltar els actes més tradicionals com misses i processons, ni els més festius com menjars, actuacions i balls

Video Thumbnail
Arenys, Fontdespatla, Valljunquera i la Vall tanquen les festes de Santa Àgueda
Les dones del Matarranya han tornat a omplir els carrers per Santa Àgueda i és que en els 18 municipis de la comarca han celebrat la patrona de les dones, una festivitat molt arrelada al territori. La festivitat de les dones s'ha allargat durant dos caps de setmana. Els primers pobles a celebrar-ho

Les dones del Matarranya han tornat a omplir els carrers per Santa Àgueda i és que en els 18 municipis de la comarca han celebrat la patrona de les dones, una festivitat molt arrelada al territori. La festivitat de les dones s’ha allargat durant dos caps de setmana. Els primers pobles a celebrar-ho van ser Beseit, Calaceit, Queretes, Fórnols, La Freixneda, La Portellada, Lledó, Massalió, Mont-roig, Pena-roja, Ràfels, Torredarques, La Torre del Comte i Vall-de-roures. I este cap de setmana passat es van sumar a la festa Arenys de Lledó, Fondespatla, La Vall del Tormo i Valljunquera. Tots els pobles de la comarca es van apuntar a la festa amb diferents actes, principalment misses, menjars i activitats complementàries de tipus festiu o cultural. Per exemple, a Massalió diverses veïnes van sortir en processó mudades amb vestits tradicionals i amb els panistres, un tipus de cistella vímet que es col·loquen al cap i on porten el pa beneït. A Pena-roja hi van participar més de 50 veïnes, les quals van tenir un dia molt complet; al matí, dinar, missa, processó i menjar popular i, per descomptat, mamelletes, bingo i sorteigs.

D’esta manera els pobles van reprendre la festa després de l’aturada imposada per la Covid-19, després de dos anys en blanc per la pandèmia i totes les restriccions s’ha reprès la festa com sempre s’havia celebrat. A Lledó, dones de totes les edats es van bolcar en la festa, que va incloure els actes més solemnes com la missa i la processó amb el repartiment de les mamelletes i amb actes festius oberts a tot el poble. Per la seua banda, a la Vall van voler celebrar el dia amb magnificència. Dinar, xaranga i pregó són algunes de les activitats amb què les dones del municipi van poder disfrutar. No va faltar un manifest emotiu de l’alcaldessa del municipi, Marta Navarro. La missa i el pa beneït van estar presents a tots els pobles. A més, a la Vall van decidir fer vermut i dinar, a Valljunquera es van decantar per una actuació teatral del grup local “Chirinola” prèvia al sopar i la posterior festa.

Santa Àgueda va ser condemnada a què li tallaren els pits, va ser torturada i cremada per negar-se a lliurar la seua virginitat a l’emperador Quincià. Per això, el dia de la celebració de la seua mort ha servit per a reivindicar el paper de la dona en la societat. El dia de la patrona de les dones es pot celebrar de moltes maneres, ja sigue de dia o de nit, obert per a tots els públics o només a les dones, però el que és segur, és que Santa Àgueda és un dia de germanor en què participen dones de totes les edats per a xerrades, riure, ballar i sobretot passar-ho bé.

I. A. / M. J. / R. L.
Mitjans