Logotips d'organismes oficials

Les factures de la llum i del gas motiven la quarta part de les consultes que arriben a Consum

L'any 2022 es van tramitar 31.094 atencions, de les quals 7.363 corresponen a estos conceptes. Estes dos qüestions se situen també al primer lloc de reclamacions, denúncies o arbitratges de consum

Per primera vegada, les factures de la llum i del gas són les principals queixes que registren els consumidors. Foto: NDM

Una de cada quatre consultes que van arribar el 2022 als diferents serveis de Consum a Aragó estan relacionades amb la factura de la llum i la del gas. Concretament, van ser 7.363 de les 31.094 que es van atendre entre la direcció general de Protecció de Consumidors i Usuaris, les associacions de consumidors i les oficines municipals i comarcals d’atenció al consumidor. Totes dos qüestions, l’electricitat i el gas, ocupen també la primera posició en els procediments oberts (reclamacions, denúncies o arbitratges de consum), copant 1.072 dels 5.220 tramitats el passat exercici. Altres sectors amb més reclamacions són les activitats d’oci i les telecomunicacions. Pel que fa als béns de consum, els mobles, els electrodomèstics i els vehicles de motor són els que generen més reclamacions.

Estes són algunes de les dades que va exposar el passat dijous 9 de març en roda de premsa el director general de Protecció de Consumidors i Usuaris del Govern d’Aragó, Pablo Martínez, que va oferir un balanç de la memòria del 2022 amb motiu de la celebració, el pròxim 15 de març del Dia Mundial dels Drets del Consumidor, que enguany se celebrarà a Aragó sota el lema ‘Consum responsable, la teua millor elecció‘. El director general va estar acompanyat per la cap de servei de Normativa i Supervisió de Mercat, María Jesús Casasnovas, i pel cap de servei del Consumidor, Carlos Peñasco.

«És la primera vegada que la factura elèctrica i la del gas ocupen la primera posició a les consultes, per davant de les telecomunicacions, de les quals tenim 5.570 consultes, i la banca, que amb 3.247 se situe en tercer lloc», va apuntar director general de Protecció de Consumidors i Usuaris. Pablo Martínez va recalcar que, a la vegada, és la primera vegada que tots dos conceptes, electricitat i gas, se situen entre els assumptes que generen més reclamacions, denúncies o arbitratges. «Està clar que és un tema de creixent preocupació entre els consumidors, que volen entendre què passe amb les seues factures energètiques i de quina manera és possible rebaixar la despesa a casa», va indicar Martínez.

Una preocupació que busque donar resposta des de les accions formatives que duu a terme Consumo Aragón. L’any 2022 van ser 207 a tot el territori (607 hores), en forma de cursos, aules o tallers específics del Programa d’Educació Permanent que s’imparteixen per tot el territori. «Creix l’interès per conèixer els nostres drets com a consumidors. L’any passat van participar a les nostres activitats 7.609 persones i el taller de la factura elèctrica ha estat un dels més demandats», va explicar Martínez. Al mateix temps, es va impartir formació sobre etiquetatge d’aliments, educació financera, comerç electrònic o pràctiques deslleials, entre d’altres.

REDACCIÓ
Mitjans