Logotips d'organismes oficials

Una 50ena de tambors i bombos viatgen a les Jornades d’Exaltació de Tobarra

Els músics de Vall-de-roures participen, un any més, a les jornades nacionals, i que enguany se celebren a Albacete. La capital del Matarranya serà la seu de les 'Jornades d'Exaltació' l'any 2029

La Setmana Santa de Valderrobres, durant la 'rompida de la hora' de l'any 2022. | Foto: R. Lombarte

La Setmana Santa de Vall-de-roures estarà present a les Jornades d’Exaltació del Tambor i el Bombo que este cap de setmana se celebren a Tobarra. De fet, este divendres a les 12 del migdia ha exit un autobús integrat per una cinquantena de músics procedents de la capital comarcal en direcció a estes jornades nacionals, les quals se celebren enguany en una de les poblacions manxegues amb una Setmana Santa més sonada. Els músics i representants de la Setmana Santa de Valderrobres mantenen, d’esta forma, la seua presència a les jornades nacionals, on han assistit des de l’any 1992. I a damunt, enguany ho fan amb més músics que mai. Un viatge per terres manxegues que servirà també per prendre notes i agarrar idees de cara a aquell 2029 que cada dia està més a prop, i en el que la capital del Matarranya serà la seu oficial de les ‘Jornades d’Exaltació del Tambor i el Bombo’.

Mario Ortiz és president del Santo Entierro de Valderrobres, i va recalcar que “la gent enguany està molt animada”. Així ho demostren els 50 instruments que marxen cap a Tobarra este divendres i que sonaran pels carrers d’esta població d’Albacete. Ortiz va recordar que “solem assistir uns 20 o 25 músics cada any, però la resposta d’enguany ha segut impressionant. La joventut del poble espere les jornades amb moltes ganes i la reacció ha segut massiva”. Tot i que el gros de les jornades serà el dissabte amb la concentració de les delegacions i el desfile pel de matí, la tamborada per la tarde i la concentració de tambors i bombos de matinada, la delegació del Matarranya ja estarà esta nit per Tobarra. Unes Jornades d’Exaltació que suposen “una experiència espectacular”, segons recalque Mario Ortiz, i que enguany esperen reunir unes 25.000 persones.

Estes jornades nacionals són el plat previ d’una Setmana Santa que està a punt de començar, i que en el cas de Valderrobres viu actualment una salut de ferro. Així ho considere Mario Ortiz, que va recordar que “actualment, si contem des del grup dels més menuts, que tenen 4 anys, són aproximadament 300 músics“. Uns nervis que estan a flor de pell, perquè “pareix que la Setmana Santa no arribe mai, però quan passes les Jornades d’Exaltació ja les tens damunt”. En el cas de la capital del Matarranya, i seguint la línia dels últims anys, el Domenge de Rams se celebraran les jornades d’exaltació local dels grups de tambors, cornetes i bombos, però per a la nit del dissabte tindrem també una Rompida de la Hora diferent. De cara als dies de Setmana Santa, tindrem les processons, amb participació dimecres, dijous i divendres, així com la tradicional ‘Rompida de la Hora’ que es viu divendres a migdia.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans