Logotips d'organismes oficials

Beseit convertirà l’antiga Clínica en sis pisos de lloguer social

El projecte, que suposarà una inversió de més de 700.000 euros, ha obtingut una ajuda procedent dels fondos Next Generation. La intenció és tindre el projecte acabat per al juny de l'any 2026

Video Thumbnail
Beseit transformarà l'antiga Clínica en sis pisos de lloguer social
Beseit tirarà a terra l'antiga Clínica i hi construirà sis pisos de lloguer social. Parlem d'un projecte il·lusionant i que vol donar resposta al problema residencial que estan patint molts pobles del medi rural. En concret, l'ajuntament destinarà uns 700.000 euros a esta actuació, dels quals més de

Beseit tirarà a terra l’antiga Clínica i hi construirà sis pisos de lloguer social. Parlem d’un projecte il·lusionant i que vol donar resposta al problema residencial que estan patint molts pobles del medi rural. En concret, l’ajuntament destinarà uns 700.000 euros a esta actuació, dels quals més de 280.000 euros (un 40% de la inversió total) arriben procedents dels fondos Next Generation del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. L’edifici en qüestió és propietat de l’ajuntament, i donat el seu mal estat, se tirarà per a després aixecar estos sis pisos. Un projecte que s’haurà de justificar abans del 30 de juny de l’any 2026, encara que la intenció de l’ajuntament és acabar les obres com més prompte millor. L’ampliació del parc residencial pretén corregir la falta d’oferta i la dificultat que tenen els jóvens del poble i els futurs pobladors a l’hora de quedar-se a viure a Beseit. Una problemàtica derivada del turisme, i que més prompte que tard caldrà afrontar a moltes poblacions del Matarranya.

Juan Enrique Celma és alcalde de Beseit, i va reconèixer que «la creació de lloguer social és una necessitat imperiosa per al poble». La majoria de cases i pisos disponibles s’acaben destinant a ús turístic, de forma que resulte complicat trobar casa «per a aquella gent que vol viure tot l’any a Beseit». L’ajuntament va redactar el projecte i el va presentar, i fa uns dies va obtindre la resposta satisfactòria d’uns fondos que precisament busquen pal·liar el dèficit de pisos i cases en lloguer. Una subvenció que es traduirà en, aproximadament, un 40% de la inversió total. I és que Beseit calcule que faran falta uns 700.000 euros per a crear estos sis pisos. La intenció és traure l’execució d’obres al llarg d’este 2023, i d’esta forma agilitzar el projecte tant com es pugue. Tot i que des de Beseit no s’han plantejat, per ara, limitar el número de pisos i cases destinades a ús turístic com ja estan fent alguns municipis del Pirineu, entre ells Aïnsa, és un debat que a la llarga caldrà plantejar.

Un increment substancial a Aragó
Precisament, el conseller de Vertebració del Territori del Govern d’Aragó, José Luis Soro, va procedir el dijous 16 de març a la firma de vuit convenis amb els consistoris de Beseit, Calataiud, Carenas, Escatró, Gea d’Albarrasí, Gúdar, Saragossa i Zuera i el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana per a la construcció de pisos energèticament eficients que es destinaran al lloguer social. La firma d’estos convenis s’emmarque dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que ve finançat pels fondos Next Generation. En el cas d’Aragó, suposarà una inversió superior als 18 milions d’euros i la construcció de 547 pisos de lloguer. Estos fondos estaran destinats a la construcció de pisos i habitatges en solars municipals o en l’adaptació d’edificis que actualment no estan destinats a habitatge i que es convertiran en parc residencial.

En les pròximes setmanes es confie firmar convenis amb sis consistoris més, amb la previsió d’arribar als 720 habitatges a través d’este programa. Una xifra superior a la prevista pel Ministeri, que esperava arribar als 600 pisos eficients.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans