Logotips d'organismes oficials

El pistatxo i el seu cultiu, entre les xarrades tècniques de l’edició d’enguany

La Fira de l'Hort i del Jardí de La Portellada es complementarà amb degustacions i diferents activitats

L'any passat, la Fira de La Portellada ja es va viure amb absoluta normalitat. | Foto: R. Lombarte

Seguint amb la línia d’estos últims anys, la Fira de l’Hort i el Jardí tindrà un munt de propostes diferents al llarg de tres intensos dies. De fet, al costat de l’espai destinat als estands de productes de la terra i a la venda directa de planter per a l’hort, així com plantes i ferramentes per al nostre jardí, des de l’organització de la fira s’han impulsat diferents activitats i tallers i també alguna xarrada tècnica. De fet, i després que l’any passat es donés a conèixer el projecte a nivell comarcal, La Portellada començarà a treballar estos dies amb la Biblioteca de Llaoretes. Segons va concretar Víctor Vidal, ambientòleg, membre de la Red de Semillas de Aragón i veí de La Portellada, «si l’any passat vam tindre Seve Godina per explicar-nos què s’amague darrere d’una ‘Biblioteca de Semillas’, enguany presentarem la col·lecció i començarem a prestar les nostres llavors». D’esta manera, i després de la presentació de la biblioteca de Pena-roja fa unes setmanes, «al Matarranya tindrem dos biblioteques de llaoretes, amb l’objectiu de fer cada vegada més gran este projecte de biodiversitat tan interessant».

Paral·lelament, pel que fa a les conferències i tallers tècnics, enguany La Portellada parlarà sobre el cultiu de pistatxo amb la presència de José Bonfil, des de Valldesgorfa. Vidal va explicar que «el pistatxo és un cultiu que té dos grans problemes. Per un costat, és un producte de transformació, com l’oliva». És a dir. En el moment que reculls el pistatxo, «l’has de traslladar a una factoria per deshidratar-lo. Si no, no s’obrirà, es farà negre i no ho podràs comercialitzar». Per això el cultiu de pistatxo s’estén al voltant de deshidratadores, com passe a Maials (Lleida), on n’hi ha una. El segon gran inconvenient del pistatxo verse al voltant del seu origen, ja que és un obtentor. És a dir, el pistatxo és una varietat millorada «que té un copyright que encareix l’adquisició de la planta». Però a grans mals, grans remeis. I és que segons va detallar Vidal, «el pistatxo és un cultiu de futur. És un arbre que resisteix molt bé la sequera, viu molts anys i, a més a més, produeix un fruit molt valoritzat». Si a això li sumem la recent obertura d’una deshidratadora a la localitat d’Andorra, el pistatxo es pot convertir en un cultiu de garanties al Matarranya.

Durant estos dies, La Portellada també albergarà assemblea dels productors ecològics del Baix Aragó, així com un taller de cuina a càrrec d’Inspira Street Food, a més d’una experiència de caves gràcies a Bayod & Borrás. Una fira que combine la germandat i la convivència amb l’aprenentatge al voltant del món de l’horticultura. A la vegada, i aprofitant la recent restauració de les seues campanes, La Portellada també celebrarà dilluns una demostració sobre els tocs de campanes característics de la població.

Video Thumbnail

Inauguració Biblioteca de Llavors de Pena roja

Seguint amb la línia d'estos últims anys, la Fira de l'Hort i el Jardí tindrà un munt de propostes diferents al llarg de tres intensos dies. De fet, al costat de l'espai destinat als estands de productes de la terra i a la venda directa de planter per a l'hort, així com plantes i ferramentes per al

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans