Logotips d'organismes oficials

El PP, favorit de cara a les pròximes Autonòmiques, però lluny de la majoria

Segons el CIS, els populars sumarien entre 24 i 28 escons, mentre que el PSOE es quedaria entre els 24 i els 26. Ciutadans desapareix del parlament i perille la presència del PAR

Comença la campanya electoral per a les eleccions del 28 de maig. | Foto: NDM

El Partit Popular parteix com a favorit de cara a la configuració del pròxim Govern d’Aragó. Així es desprèn de l’enquesta que ha elaborat el CIS, uns resultats que ha publicat a les portes de l’inici de la campanya electoral. Cal recordar que tots els aragonesos i totes les aragoneses estan cridats a les urnes de cara al 28 de maig, tant per a constituir els nous ajuntaments com per a configurar el govern autonòmic. Segons desgrane el CIS, el PP guanyaria les pròximes eleccions autonòmiques a Aragó, sumant el 36,2 per cent dels vots i emportant-se entre 24 i 28 escons de la cambra. El PP creix en intenció de vot i és el partit que més es beneficie de les escissions que s’han produït al llarg dels últims mesos en el grup de centre-dreta, amb un Ciutadans en caiguda lliure i un PAR molt erosionat.

Ara bé. La desaparició -segons les enquestes- de C’s del parlament aragonès, no fan senzill un govern de dretes. El CIS diu que PP i Vox no sumarien, perquè la formació d’extrema dreta rebria el 7,3% dels vots, que es traduirien entre 3 i 5 escons. El PAR podria entrar en un hipotètic govern de centre-dreta, sempre i quan aconseguís representació al parlament. I és que la marca aragonesista està en perill i l’enquesta del CIS li ha concedit un 1,7% dels vots, de manera que es podria quedar sense diputats a la cambra. En esta quiniela, per tant, qui pot ser clau és Existe, la nova formació política que irromp a les autonòmiques darrere de la marca Teruel Existe i la figura de Tomás Guitarte. El CIS li ha atorgat 4 escons, de forma que es pot convertir en peça fonamental per a governar Aragó.

Pel que fa al PSOE, que el CIS el situe com la segona força política a Aragó, per sota del PP, de cara a estes autonòmiques sumaria el 31,1% dels vots que es traduirien entre 24 i 26 escons. És a dir, es quedaria com està ara. Pel que fa al bloc d’esquerres, el CIS diu que Podemos es quedaria en el 6,4% dels vots, cosa que faria retrocedir els violetes dels 5 als 3 escons. Molt a prop se situaria Chunta Aragonesista gràcies al 5,5 per cent del sufragi, que la situaria entre 2 i 4 escons, mentre que Esquerra Unida es quedaria amb un diputat. Per tant, el CIS dibuixe un panorama sense majories absolutes, amb un bloc de dreta i un bloc d’esquerra molt igualats, i on els pactes de govern de més de dos formacions es pot tornar a repetir. A l’Aragó, actualment tenim un quadripartit.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans