Logotips d'organismes oficials

El PP és la força més votada en clau autonòmica i Teruel Existe trau més de 1.000 vots al Matarranya

Els populars sumen 1.513 vots al territori, per davant de Existe, que en trau 1.025 i és segona força. El PSOE sume 862 vots i el PAR en trau 403. VOX, cinquena força al Matarranya a les Autonòmiques

La llista del Partit Popular ha estat la més votada en 11 dels 18 municipis del Matarranya. Foto: Marta Jiménez

Si el PP ha guanyat les Eleccions Municipals al Matarranya, a les Autonòmiques ha anat pel mateix camí. I és que la llista encapçalada per Ana Marín, candidata a Corts pel PP a la província, ha segut la més votada al territori. Entre els 18 pobles del Matarranya, els populars han obtingut un total de 1.513 vots, i han segut llista més votada a 11 municipis del Matarranya. De fet, exceptuant Arenys i Torredarques, on el PSOE ha obtingut més vots estes Eleccions Autonòmiques, Pena-roja, Lledó i Ràfels, on ha guanyat el PAR, i Valljunquera i la Torre del Comte, on Teruel Existe ha estat la formació més votada, el mapa del Matarranya s’ha pintat de blau en estes Autonòmiques. El PP és, per tant, el gran guanyador d’estes Autonòmiques en clau comarcal. Però Existe ha estat una de les grans sorpreses dels comicis al Matarranya. I és que en la seua primera experiència autonòmica, la formació que encapçale Tomás Guitarte s’ha endut 1.025 vots al territori. I no només ha guanyat a Valljunquera i la Torre, com destacàvem, sinó que en moltes poblacions del Matarranya ha acabat com a segona força. Tenim el cas de Beseit, La Freixneda, Massalió, Mont-roig, La Portellada, Ràfels i la Vall. A Vall-de-roures, poble més gran del Matarranya, Teruel Existe és tercera força però a 12 vots del PSOE.

Per tant, el PSOE baixe de la segona a la tercera posició en clau autonòmica. Ha sumat, en total, 862 vots al territori, i el color roig només s’ha imposat a Arenys i Torredarques. També recule el PAR, que ha sumat un total de 403 vots en estos comicis. En pobles en passat groc, com el cas de Valljunquera, no han tret cap vot. I com a cinquena força política més votada al territori tenim VOX. L’extrema dreta ha tret 345 vots al Matarranya, ha sumat vots en totes les poblacions del Matarranya, i en algunes d’elles, com ara La Portellada, La Freixneda i la Vall, el vot de l’extrema dreta ha estat per damunt de l’11 per cent. Unes Eleccions Autonòmiques que inclús es poden llegir en clau nacional, i on exceptuant els partits regionalistes, que en el cas del Matarranya el vot està concentrat en el PAR i Existe, veiem com PP i Vox han anat a l’alça, mentre que el PSOE ha reculat. Al Matarranya, Podemos ha obtingut 115 vots (una tercera part que VOX), mentre que CHA n’ha sumat un total de 162. Pel que fa a les Eleccions Autonòmiques, Jorge Azcón, el líder dels populars, es postule com el nou president del Govern d’Aragó. De fet, el PP és el guanyador de les eleccions, sumant un total de 28 diputats. Només li cal un pacte amb l’extrema dreta per a governar. El PSOE és segona força, sumant 23 diputats.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans