Logotips d'organismes oficials

Ráfels celebra les seues festes patronals de 4 al 8 d’agost

L'associació cultural ha preparat una agenda molt completa, amb actes per a totes les edats i gustos

Les festes començaran amb el toc de campanes i l'eixida dels capgrossos. Foto: Marta Jiménez

S’acosta l’agost i amb ell la majoria de festes patronals dels pobles del Matarranya. Ràfels, junt amb Fondespatla, són les dos localitats que arrenquen la roda de les festes d’estiu a la comarca. Concretament, seran del 4 al 8 d’agost, 5 dies de bogeria que ompliran Ràfels de molta alegria i festejos.

Les campanes seran les encarregades de donar per començades les festes. Serà, com és tradició, a les 12 en punt i el repic anirà acompanyat per la presència dels capgrossos. A la tarda, hi haurà la tercera cercavila penyera organitzada per Interpenyes. El dissabte és el dia dels casats i comença amb una missa i a la tarda hi haurà un vi espanyol. El diumenge està dedicat als quintos i és el dia més divertit. A la tarda hi haurà jocs per als joves i a la nit, després de l’orquestra, s’ha preparat una gimcana nocturna. El dilluns és el dia del patró, i tal com apunta Cristian Berge, de l’Associació Cultural que és l’encarregada d’organitzar les festes, “és el dia més important de totes les festes”. Es fa la diana florejada, que és un recorregut que passa per les cases de tots els quintos, i una vegada s’acaba el recorregut es puja en romeria fins a l’ermita de Sant Rafael per a celebrar el dia del patró. Després dels actes més tradicionals, amb missa i jotes, a la nit tindrà lloc el concurs de disfresses que, com recorda Berge, “és una de les propostes que més agraden entre els veïns”. L’últim dia, el dimarts 8, tancaran les festes amb sopar de germanor i traca.

Al poble ja es respira ambient festiu. Ja estan aquí les festes, les cases s’obrin i el poble s’ompli de gent. I és que, com comenta Berge, “a l’estiu el poble passa de 150 a 300 habitants tranquil·lament”. Els membres de la comissió fa un any que treballen preparant activitats, i la cirereta final són les Festes Patronals. “Tenim moltes ganes que comencen i convidem a tota la gent a que vinga a Ràfels, perquè s’ho passaran molt bé”, assegura Cristian Berge.

M. JIMÉNEZ
Mitjans