Logotips d'organismes oficials

Massalió viu unes intenses festes entre la calor i el fred

El dissabte i el diumenge va tindre lloc l'acte més tradicional de les festes, la pujada del 'Pa Beneït'

Els Bous de Foc van tornar a omplir d'espurnes, llum i adrenalina la Plaça Major de Massalió. Foto: M.M.B.

Les festes de Massalió este any s’han allargat 9 dies i han abastat dos caps de setmana, del 19 al 27 d’agost. Van enxampar de ple una onada de calor en la qual van arribar a més de 40 graus de dia i van viure 6 nits tropicals consecutives, cosa que va contrastar amb el final de festes i una baixada de més 15 graus i vents de fins a 80km/h. Així ho explica el regidor de festes, Pascual Pujol, “vam començar amb molta calor, aprofitant molt de les activitats aquàtiques i patint molta calor durant les processons de dia. I vam acabar la setmana havent de fer tots els actes al pavelló, pel fred i sobretot el vent”. Tot i això, van poder fer el programa complet que tenien preparat per a les festes patronals.

No van faltar les dos pujades dels ‘panistres‘ a missa, divendres i dissabte. Pujol explica que, sobretot el primer dia, va anar molta gent a veure com el nombrós grup de xiques vestides amb el vestit regional pujaven amb els panistres al cap. Aquell dia hi va haver missa baturra i, en acabar, es va repartir el panet i el pa beneit. És una de les tradicions més arrelades i curioses d’este municipi matarranyenc.

Les nits també van anar molt bé. Començaven després de sopar amb el bou de foc a la plaça i sessió de ball, amb orquestres, grups i xarangues. “Hi ha hagut molt ambient, amb gent del poble i visitants. I sobretot el cap de setmana també va vindre gent dels pobles del voltant a disfrutar de les festes”, comentava el regidor de festes de la localitat.

Este any, a Massalió es va apostar per les activitats per a xiquets, amb parcs infantils, l’espectacle del circ Karoli o l’actuació dels Titiriteros de Binefar, a més dels bous de foc infantils. “Els xiquets van tindre molts actes i van xalar molt”, assegurava el regidor i va destacar el tobogan aquàtic, que “els va agradar molt i no només als xiquets, perquè els no tant xiquets també es van tirar. Altres festes havia vingut algun tobogan, però el d’este any era diferent, perquè tenia flotadors i permetien llençar-te en grup. Va ser molt divertit”.

MARTA JIMÉNEZ

 

Mitjans