Logotips d'organismes oficials

El Matarranya, de dol per la mort de la lingüista Carme Junyent

L'activista i investigadora, experta en llengües africanes i amb arrels a Beseit, ens ha deixat als 68 anys

Carme Junyent, al mig de la taula rodona que l'any 2022 es va viure a l'ajuntament de Calaceit a càrrec d'ASCUMA. Foto: R. Lombarte

Dia de dol al Matarranya. I és que la lingüista Carme Junyent, d’arrels a Beseit, ens ha deixat a l’edat de 68 anys. L’activista i investigadora natural de Masquefa, especialitzada en llengües africanes i tota una institució en el món de la lingüística, era una assídua del Matarranya, d’on provenia la seua iaia. Al llarg de la seua trajectòria, Junyent ha obtingut infinitat de premis i reconeixements, entre ells la Creu de Sant Jordi, la qual se li va concedir l’any 2019. Junyent va publicar desenes de llibres durant la seua etapa vital, i hi va col·laborar en molts més. L’any 2022 va presentar al Matarranya ‘El català, la llengua efervescent’, un llibre coral on es fa un diagnòstic sobre l’estat de la llengua catalana i el seu futur. Unes jornades molt interessants que van reunir al territori altres veus autoritzades sobre la salut de la nostra llengua, com ara Ramon Sistac, Lola Gimeno, Carles Terès i Natxo Sorolla.

Precisament, i sobre la tràgica notícia, la professora Pepa Nogués va destacar que «lamentem molt profundament la mort de la Carme perquè és una pèrdua molt gran. A nivell intel·lectual, era una persona única. Intel·ligent, d’una gran saviesa, que ha fet molt, però que encara tenia molt per fer». D’aquí que «lamentem que persones tan úniques hagen tingut una vida tan curta». Tot i la seua consolidada trajectòria, tant en la recerca com en el món del llibre, Carme Junyent va haver d’esperar l’any 2022 per a fer la seua primera presentació literària al Matarranya. I, casualment, va fer parada per Beseit. D’allí on provenen els Jordan. Aquella sang beseitana que als anys 20 del segle passat portaria la besiaia de la Carme Junyent, Mariana Jordan, cap a terres catalanes. Tot i les distàncies, la iaia de Junyent, la iaia Pilar, va mantindre vincles amb Beseit, on tots els anys la família celebrava una trobada de cosins.

Junyent al Matarranya
En el mes d’abril de l’any passat, la lingüista Carme Junyent va protagonitzar una triple sessió literària al Matarranya. L’autora catalana va visitar la nostra comarca i va fer parades consecutives a la Fábrica de Solfa de Beseit, Camins Serret de Vall-de-roures i l’ajuntament de Calaceit. Precisament, en esta última població, la tarde del 9 d’abril es va viure una taula rodona impulsada per l’Associació Cultural del Matarranya, i on Junyent va parlar sobre el futur de les llengües. La lingüista va entendre que «la mort de les llengües és un problema mundial, i no sabem fins a quin punt depèn de natres mateixos o, si en realitat, estem vivint un procés global difícil d’aturar». L’autora va afegir que estem vivint un procés d’homogeneïtzació lingüística a nivell mundial. Una globalització que per un costat «facilite les comunicacions», però que de l’altra ha posat contra les cordes la salut de moltes llengües.

Pots escoltar aquí l’entrevista que Carme Junyent va concedir a Ràdio Matarranya a Calaceit el passat 9 d’abril de 2022:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans