Logotips d'organismes oficials

Aragonesos, catalans i valencians, units per a posar en valor el joc de la morra

Morella acull una primera reunió per a valorar la creació d'una figura internacional al voltat d'este joc ancestral. La presentació d'una candidatura a Patrimoni de la Humanitat, cada vegada més a prop

Imatge del campionat de morra que es va celebrar a Pena-roja durant les Festes Patronals de Setembre. Foto: R. Lombarte

Amb l’objectiu d’impulsar estratègies conjuntes per a fomentar i posar en valor el joc de la morra, aragonesos, catalans i valencians van protagonitzar el dissabte 30 de setembre una primera trobada a Morella. Una vegada disputat el campionat del món de morra, que enguany es va desplaçar fins a l’illa de Sardenya, la capital dels Ports va ser punt de reunió entre aficionats d’estes tres autonomies, les quals no sol comparteixen cultura, llengua i història, sinó també molta passió per la morra. José Segura, veí d’Herbers i una de les persones que està darrere de l’associació de Morra els Ports (en procés de constitució), va recalcar que «ara que la morra està en boca de tots i té molt bona salut, és el moment d’aprofitar estos vents». De fet, un dels grans objectius que s’han marcat els amants de la morra de l’arc mediterrani és presentar la candidatura del joc de la morra com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Primer de tot, però, caldrà constituir una federació internacional al voltant d’esta afició. I tot apunte que es coordinarà des del nostre país.

A la reunió celebrada a Morella van estar presents aficionats a la morra dels Ports i el Matarranya, com ara José Ramón Guarc i Luis Cros, veïns de Mont-roig. Des del Montsià, via telemàtica, també van assistir a la reunió representants de Morràpita, que és una de les associacions que més ha treballat per la promoció i difusió d’este joc de dits tan ancestral. José Segura que remarcar que la reunió es va impulsar en dos direccions. La primera, portes enfora, per a iniciar els passos davant la creació d’una figura internacional al voltant de la morra. La segona, portes endins, per a crear sinergies entre territoris, apostar per la promoció del joc entre els més jóvens i organitzar trobades intercomarcals en festes assenyalades. Sense anar més lluny, ja de cara al pròxim mes de novembre, coincidint amb la Fira de l’Artesania de Mont-roig, està previst un campionat de morra entre aficionats de diferents comarques. La intenció és seguir sumant, i a poc a poc treballar també amb els aficionats de la Serrania de Teruel i el Baix Aragó en un objectiu comú.

Un joc molt internacional
El passat 16 de setembre, Urzulei, població de l’interior de Sardenya de poc més de 1.000 habitants, va albergar l’última edició del Morra Mundo, la trobada més internacional d’este mil·lenari joc de dits. Una experiència que José Segura va viure en les seues pròpies carns i que va considerar «molt bonica. L’any passat, dels Ports ja van assistir tres representants. S’ho van passar molt bé. Van xalar jugant a la morra. Enguany ens hi hem apuntat més gent». En total, de la Comunitat Valenciana «vam fer una expedició de 12 persones». I a banda de jugar a la morra, durant aquell cap de setmana també es van fer altres activitats. De fet, es van presentar diferents treballs de d’investigació impulsats des de la universitat, un dels quals aporte conclusions molt interessants sobre els efectes que té jugar a la morra entre els jóvens, afavorint en agilitat i càlcul mental. Tot i que el Matarranya no va dur jugadors a Urzulei, tant Aragó, com el País Valencià i Catalunya van estar molt ben representats i van fer un gran paper.

De fet, una vegada més La Ràpita va arrasar al Morra Mundo, i la final va estar disputada per dos parelles rapitenques. Des dels Ports, José Segura va recalcar que «si bé La Ràpita va ser la comunitat que més gent va dur al campionat del món, la realitat és que són molt bons jugadors». En este sentit, des d’Herbers consideren La Ràpita com un bon exemple de dignificació de la morra. «Ens porten uns anys per davant, tant en planificació com en difusió del joc i en treball a les escoles». Des del territori, José Segura va explicar que tant al Matarranya com als Ports «ara estem en un gran moment. Hi ha molt d’amor per la morra. I això ho hem d’aprofitar». En el cas del Matarranya, este estiu s’han celebrat bastants campionats de morra al voltant de les festes patronals. A Mont-roig, que és el poble que abandere el joc de la morra del Matarranya, s’estan afegint altres poblacions, com Vall-de-roures, Pena-roja, Valljunquera i La Portellada. Als Ports, la passió per la morra està abanderada sobretot per Morella, Herbers, Cinctorres i Benassal.

RUBÉN LOMBARTE

Mitjans