Logotips d'organismes oficials

Més de 350 persones participen en la Festa del Tossal del Rei

A la trobada de germanor, que es va celebrar el diumenge 1 d'octubre, van anar gent vinguda de Terol, Tarragona i Castelló

Al cim, representants dels diferents territoris van donar la benvinguda als participants de la trobada. Foto: NDM

Un any més el Tossal del Rei es va convertir en l’epicentre de les terres que emmarca la Mancomunitat de la Taula del Sènia. El també anomenat popularment ‘Tossal dels Tres Reis’ és un cim de 1350 metres d’altura, on confluïxen els tres antics regnes que constituïen la Corona d’Aragó, al nord Aragó, per l’est Catalunya i la Comunitat Valenciana al sud. Situat al cor del massís dels Ports, s’ha convertit en un emblema d’unió d’estos tres territoris. I és per això que és el lloc escollit per celebrar cada any una trobada de germanor organitzada per la mateixa Mancomunitat, juntament amb els municipis que limiten en este punt, Vall-de-roures, La Sénia i La Pobla de Benifassà.

Tal com explica la gerent de la Taula del Sènia, Tere Adell, “va ser un dia molt agradable, com quasi tots els anys. Però enguany estem realment contents, perquè l’afluència de gent va ser molt elevada“. Entre 350 i 400 persones es van arrimar fins a dalt del Tossal del Rei, on van poder compartir unes vistes espectaculars. I és que el dia va acompanyar molt, “inclús vam tindre massa bona hora”, puntualitzava la gerent.

Els assistents van vindre de les 3 comunitats i per diferents camins. “Hi ha gent que ix des del pantano d’Ulldecona, que són 12 quilòmetres costa munt i bastant durs. Hi ha qui no la fa tan llarga, van des de Fredes, que sol són 6 quilòmetres, però l’última part és bastant empinada. I per la part del Matarranya, estan les pistes que donen accés des de Beseit, Vall-de-roures, Pena-roja…, que és possible, però a peu hi ha molta distància i és bastant escarpat, és per gent molt valenta”, explica Adell.

Es vinguera d’on es vinguera, tots es van trobar al cim. Allí, les autoritats fan una salutació als assistents i es van prendre unes pastetes amb un cremadet. Després, per tota aquella gent que es va voler quedar a dinar, al pavelló de la Colònia Europa a Fredes, es va fer una paella. I este any va vindre el grup de Vall-de-roures, ‘Fem riure… o no’ amb Enrique Segurana, que amb bon humor van fer un tribut a Quico el Celio i van amenitzar la tarda.

La pujada al Tossal és una festa de germanor en un lloc simbòlic, la qual reflexa perfectament la filosofia en la qual va néixer esta Mancomunitat. Així ho explica la gerent: “Treballem tots junts per un territori que encara que tinga unes fronteres administratives, en el dia a dia no estan. Tenim les mateixes problemàtiques, les mateixes festes, inquietuds i ganes de viure en este territori”. “És un dia de retrobament, hi ha gent que la veus d’any en any, però que són fixos d’este dia i d’esta festa. Fas la xerrada, compatixes, et contes com ha anat l’any i, en definitiva, fas germanor i compartixes experiències”, comenta Tere Adell. “Per això esperem que l’any que ve tornem a trobar-nos allà dalt tots i molta més gent que es puga animar”, conclou la gerent de la Taula del Sénia.

MARTA JIMÉNEZ / RUBÉN LOMBARTE
Mitjans