Logotips d'organismes oficials

Govern d’Aragó multiplicarà per sis la partida destinada als Fondos de Cohesió

En matèria residencial, a la vora de la rehabilitació de cases al medi rural, també es contemplen ajudes per a tirar cases en ruïnes o fer promoció urbanística en municipis que tenen problemes d'oferta

Alejandro Nolasco, al centre de la imatge, anunciant els principals canvis que es viuran per als Fondos de Cohesió. Foto: NDM

El vicepresident primer del Govern d’Aragó, Alejandro Nolasco, ha anunciat que els Fondos de Cohesió Territorial es multiplicaran per més de 6 al pròxim projecte de pressupostos, arribant d’esta manera a una xifra pròxima als 19 milions d’euros. D’esta manera, comprendrà línies en matèria residencial, educació, cultura, seguretat, ajuda als municipis de menor capacitat de gestió, serveis bancaris, serveis socials, comerç de proximitat i comunicacions. Anteriorment, el Fondo de Cohesió es reduïa a la promoció d’activitats culturals i a la rehabilitació de cases i pisos, i en exercicis passats ha beneficiat diferents municipis del Matarranya, entre ells Fórnols, Lledó o Mont-roig.

El director general de Despoblació, Juan Manuel Hernández, va concretar que els Fondos de Cohesió Territorial inclouran per al pròxim exercici «tirar cases en estat de ruïna que poden servir per a millorar els plans urbanístics dels consistoris», així com un programa de rehabilitació de cases pensades per al lloguer, millores en eficiència energètica, tant als negocis municipals com a les cases destinades al lloguer municipal, o inclús cases de particulars. De la mateixa manera, inclourà la promoció residencial en casos d’un dèficit greu al parc d’habitatge rural, a més d’actuacions relacionades amb l’accessibilitat i la lluita contra les barreres arquitectòniques.

En cultura i educació, Hernández va indicar que els Fondos de Cohesió inclouran un «programa d’estades d’estudiants en entorns rurals per a formar professionals que coneguen el medi rural i que es queden al territori». Al mateix temps, va apuntar que inclourà programes d’ajudes com ara caixers itinerants per a solucionar l’accessibilitat dels serveis financers al medi rural. També va recordar que «les entitats locals són una part important davant del problema de la despoblació, i que es vol reforçar les seues capacitats d’administració general perquè puguen fer front a la tramitació de projectes complicats per als ajuntaments menuts». El projecte també valore la creació de menjadors veïnals al medi rural.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans