Logotips d'organismes oficials

Ràfels celebrarà l’11 i el 12 de novembre la seua Fira de Recursos Naturals i Medi Ambient

Els carrers del poble s'ompliran d'estands i també hi haurà diferents activitats complementàries com xerrades, exposicions o l'entrega de premis del Concurs de Fotografia de la Comarca del Matarranya

Este cap de setmana Ràfels es tornarà a omplir de vida per acollir la seua fira. Foto: I. Aparicio

Els pròxims 11 i 12 de novembre se celebrarà la Fira de Ràfels. Serà la XXIX Fira de Recursos Naturals i Medi Ambient. Una cita que plena de vida este petit, però acollidor, poble del Matarranya. Este cap de setmana els seus carrers s’ompliran de parades de tota mena de productes, especialment gastronòmics. No falten mai els formatges, els embotits o diferents preparats. També s’acostaran fins a esta localitat experts artesans, que mostraran al públic les seues habilitats tradicionals. A la plaça, com cada any, trobarem un alambí, on els veïns del poble elaboraran en directe el tradicional aiguardent. Un destil·lat alcohòlic d’herbes que acompanya molt bé amb pastes dolces.

Un dels principals atractius d’esta fira és passejar pels seus carrers i places, xerrar amb els veïns, ‘firar-se’ alguna cosa en els múltiples estands i retrobar-se amb gents de tota la comarca que es donen cita de fira en fira. El bon ambient va acompanyat també de diferents activitats complementàries. En esta edició, el poble comptarà amb dos exposicions que es podran visitar tant el dissabte com el diumenge. ‘Sant Antoni al Matarranya‘, situada a la sala d’exposicions de l’ajuntament, és una mostra molt completa sobre esta festa d’hivern tan arrelada a la comarca i a Ràfels. Allí es podran veure vídeos, explicacions dels orígens d’esta celebració, vestits de ‘diablets’ i diferents elements que conformen esta festa que té el foc com a element principal. La segona exposició serà la del Concurs de Fotografia de la Comarca del Matarranya i serà a l’Església Parroquial. Es podrà visitar durant tot el cap de setmana, però serà el diumenge al matí quan tindrà lloc allí mateix el lliurament de premis del concurs. El lliurament d’estos reconeixements és un dels actes centrals d’esta fira i congrega a molts dels fotògrafs participants. Este certamen és un clàssic per als amants de la fotografia i amb les seues múltiples categories, una forma per a descobrir a través de les imatges l’entorn natural i paisatgístic de la zona, així com els seus valors tradicionals i culturals.

A més, el dissabte a la tarda a la sala d’actes de l’ajuntament hi haurà una xerrada on Mercè Vidal, historiadora amb arrels al poble, repassarà la història de l’art en relació a la violència de gènere. I a la nit no faltarà la festa. Per a arrodonir la fira des del poble aposten sempre per un acte més festiu, així que en el pavelló municipal es podrà disfrutar de ball amb orquestra. Serà una actuació per a tots els veïns del poble i també estan convidats tots visitants que vulguen apuntar-se a passar la vetllada en Ràfels.

Des de l’ajuntament animen a tothom participar de la Fira de Recursos Naturals i Medi Ambient de Ràfels, a passejar entre els estands dels comerciants, comprar alguna cosa i, sobretot, xalar d’estos dos dies plens d’alegria i germanor.

Programa d’actes:

DISSABTE 11 DE NOVEMBRE DE 2023
Exposició de fotografies del Concurs de Fotografia de la Comarca del Matarranya. A l’Església parroquial
Exposició Sant Antoni al Matarranya. A la sala d’exposicions de l’Ajuntament
18.00 h. Xerrada “Més enllà de la violència de gènere”. La creació per Mercè Vidal. En la sala d’actes de l’Ajuntament
23.30 h. Orquestra en el Pavelló Municipal

DIUMENGE 12 DE NOVEMBRE DE 2023
Exposició de fotografies del Concurs de Fotografia de la Comarca del Matarranya/Matarraña. A l’Església parroquial
Exposició ‘Sant Antoni al Matarranya’. A la sala d’exposicions de l’Ajuntament
12.00 h. Lliurament de premis del Concurs fotogràfic de la Comarca del Matarraña/Matarranya

Organitza: Ajuntament de Ràfels

Mitjans