Logotips d'organismes oficials

El calendari ‘Pioneras 2024’ dedique el mes d’agost a l’àrbitra Rocío Zapater

Des de la Diputació i la Subdelegació han repetit l'experiència i han elaborat un interessant calendari acompanyat de recursos didàctics. Enguany també s'hi sume una exposició itinerant per les poblacions de la província

Un total de 13 dones pioneres a la província seran les protagonistes d'este calendari. Foto: NDM

La Diputació Provincial i la Subdelegació del Govern han donat a conèixer ‘Pioneras 2024‘, un calendari en lila que busque treballar per la igualtat. En esta ocasió, un total de 13 dones pioneres a la província seran les protagonistes d’este calendari, i el mes d’agost ha estat assignat a Rocío Zapater, àrbitra i jugadora de futbol al Matarranya. La presentació del calendari es va viure el passat dimarts 12 de desembre, i va estar presidit per Beatriz Redón, diputada delegada del servei d’Igualtat a DPT, així com per Belén Fuertes, que és la responsable de la unitat contra la violència de gènere a Subdelegació. L’acte va reunir un bon grapat d’estes pioneres a la província, i no hi van faltar Elena Castillo, que ha segut l’artista encarregada de les il·lustracions, i Guada Caulín, que s’ha encarregat del material i els recursos didàctics que es complementen al calendari.

Rocío Zapater no va amagar la il·lusió que supose formar part d’un projecte que busque visibilitzar referents femenins en múltiples facetes de la vida. Des de ben jove, Zapater tenia una gran passió pel futbol. «Sóc àrbitra des de l’any 2002, i va ser una manera de seguir vinculada al món del futbol, que m’agradava molt. En aquells anys, José Molina i Emilio me van animar a traure’m el carnet d’àrbitre», de manera que quan va marxar a Saragossa a estudiar, va aprofitar i es va traure el carnet de col·legiada. Des de fa uns anys, Rocío Zapater és també la delegada d’àrbitres del Baix Aragó, i tot i que no arbitre totes les setmanes, «de tant en tant ens vestim de curt». Rocío Zapater reconeix que el món dels àrbitres és una mica complicat. Primer, perquè el futbol és massa passional. «Ser àrbitre, per naturalesa, és prou difícil». I ser dona no facilite massa les coses.

La protagonista del mes d’agost al calendari ha combinat la faceta d’àrbitra amb la de jugadora de futbol. Va formar part d’aquell projecte de femení-7 que va nàixer a Arnes, que va passar per Horta de Sant Joan i que acabaria fundant l’equip de femení de l’Escola de Futbol Base de Vall-de-roures. Un recorregut que constate l’amor de la Rocío pel futbol. Onze temporades a la Terra Alta, «per a continuació fer el salt al Matarranya, on de la mà de Manuel Bel es va fer una clara aposta pel femení». Una carrera professional que no ha segut senzilla. «Fa 21 anys, quan vaig fer el curs, a tot Aragó érem sis col·legiades». La situació ha canviat, i «s’estan donant passos molt importants», tant a la Selecció i entre els clubs professionals, com en el món de l’arbitratge. Ara, les xiquetes tenen uns referents. Per a pioneres com la Rocío, els pares, la família o la seua parella, la Nines, van ser uns pilars importants.

Exposició itinerant
Tornant al projecte, tal com va apuntar Beatriz Redón, enguany s’ha fet un pas més i incorpore una exposició integrada per les il·lustracions que s’han fet per al calendari. La mostra estarà disponible fins al 23 de desembre al Museu Provincial en horaris d’obertura de les instal·lacions, encara que la intenció de la Diputació i la Subdelegació és que tingue un caràcter itinerant i recorre diferents racons de la província. A la vora de Rocío Zapater, al calendari ‘Pioneras 2024’ apareixen, entre altres, María Luisa Sanz, que va ser la primera cartera amb moto de la província; l’enginyera tècnica Sonia Bielsa; les botàniques Blanca i Clotilde Catalán de Ocón; la dissenyadora de moda Rosa Blasco, així com la pilot de drons Elisa Yuste. També estan la mestra de taekwondo Joaquina Edo, o l’agricultora Andrea Lorga.

Al mes de setembre apareixerà la pilot d’automobilisme Laura Aparicio, mentre que l’octubre és per a Rita Marindo, artista i pintora. El calendari el tanquen la poetessa i periodista Teresa Agustín, i la presidenta d’ANUDI que és Alba Noelia Escuín. Al costat de les il·lustracions creades per Elena Castillo trobarem el material pedagògic que ha elaborat Guada Caulín, i que inclou un munt d’activitats que s’han dividit per tres nivells. Per tant, hi ha activitats per a xiquets i xiquetes de 1er i 2on curs de primària, activitats per als alumnes de tercer i quart, i propostes per als estudiants dels dos últims cursos de primària. A través d’estes activitats pedagògiques es vol sensibilitzar en igualtat, afavorir un ambient d’aprenentatge que busque eradicar conceptes com estereotips, prejudicis i discriminació, i al mateix temps fomentar formes de convivència basades en el respecte, el diàleg i la reflexió.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans