Logotips d'organismes oficials

La Freixneda crida als Reixos fent sonar els seus calderons

Durant el matí del dia 5 els xiquets i xiquetes del poble van fer molt de soroll per tot el poble per avisar a Ses Majestats i que no es descuidaren de passar a deixar els regals

Video Thumbnail
El Reixos arriben puntuals a la seua cita al Matarranya
Tots els xiquets i xiquetes de La Freixneda, més els que venen a passar Nadal al poble, es van congregar el matí del 5 de gener a la llotja de l'ajuntament. El motiu era important, cridar l'atenció dels Reixos perquè no es passaren de llarg el poble i deixaren els regals que els havien demanat amb l

Tots els xiquets i xiquetes de La Freixneda, més els que venen a passar Nadal al poble, es van congregar el matí del 5 de gener a la llotja de l’ajuntament. El motiu era important, cridar l’atenció dels Reixos perquè no es passaren de llarg el poble i deixaren els regals que els havien demanat amb les cartes. Esta tradició ve d’antic, i tal com explica l’Aida Anglès, presidenta de l’AMPA del col·legi, organitzadora de l’acte, “tot va sorgir perquè segons s’explica, un any els Reixos van passar de llarg i no van deixar regals. Arran d’això van decidir fer los calderons per fer soroll i que sabessen que allà hi havia nens que esperaven regals”.

Esta tradició és una de les més boniques i curioses del Matarranya per Nadal. I s’ha aconseguit transmetre de generació en generació. De fet, molts iaios ajuden a confeccionar los calderons (un conjunt de cassoles i pots metàl·lics units a una corda) i els acompanyen a fer-los sonar, arrossegant-los en un recorregut per tot el poble.

Per agafar forces, abans van preparar una xocolatada i al final del matí va tindre lloc una actuació de màgia. Un matí molt complet per esperar el gran moment, l’arribada de Ses Majestats. I sembla que la crida amb els calderons fa funcionar, perquè els reixos van arribar a la cita, amb la calessa, amb mules, rucs i tots els regals. La cavalcada que els va portar fins al Salón Cultural, on van entregar els presents a tots els qui s’havien portat bé durant l’any.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans