window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

La plega, l’oferta de lots i la foguera, símbols de la festa a Ràfels

En este poble la foguera de Sant Antoni s'aixeca amb la llenya que donen els veïns

A Ràfals, els diablets s'encarreguen de la plega. NDM

Com a bona part de les localitats del Matarranya, este any Ràfels celebrarà la festivitat de Sant Antoni este 20 de gener. Una festa destacada i que, juntament amb Santa Àgueda, “són segurament els dos moments més importants del calendari d’hivern per al municipi”, apunta Cristian Berge, regidor de Cultura al consistori. Per Sant Antoni, a Ràfels no hi poden faltar els tradicionals diablets, que s’encarreguen de la plega per les cases del poble, i que amb tot el recollit es fan els lots de productes que a la tarda se subhasten a l’oferta.

L’hivern passat, l’associació cultural de la localitat va estrenar tres nous vestits de diablet, fets també amb roba de sac, seguint el patró tradicional, els quals es van passejar pels carrers de Ràfels al costat dels vestits que ja existien. Berge explica que “els xiquets es vestien amb uns vestits que tenien força anys, per la qual cosa es va considerar crear un vestuari nou”. Gràcies l’enorme participació dels més petits a la festa, l’hivern passat els carrers de Ràfels es van omplir de diablets, que van ser rebuts per totes les cases del poble.

A més de la plega i de l’oferta, a Ràfels tampoc no hi pot faltar la tradicional foguera, que s’aixeca amb la llenya que els veïns de la localitat deixen a les portes de casa seua a primera hora del matí. Per Sant Antoni també tenim la litúrgia, així com un sopar popular que tancarà la nit del 20 de gener.

PROGRAMA:
DISSABTE, 20/01/2024
09.00 h. Esmorzar
11.00 h. Recollida de llenya.
15.00 h. Recollida de productes per a la subhasta.
16.30 h. Missa.
18.30 h. Subhasta i calmant.
21.00 h. Sopar-entrepans.

Organitza: Assoc. Cultural Estrets

Mitjans