window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

Pena-roja de Tastavins tindrà doble ració d’actes amb la celebració dels Sants Patrons i Sant Antoni

Als actes tradicionals se li suma este any unes jornades de cinema i literatura sobre el maquis

Pena-roja de Tastavins, la festivitat de Sant Antoni té amb la benedicció d'animals un moment destacat. Foto: NDM

De vegades, el calendari és capritxós. I a Pena-roja de Tastavins, que viu les festes d’hivern el 20 de gener, per Sant Fabià i Sant Sebastià, este hivern tindrà doble ració d’activitats. De fet, entre ajuntament, majorals de Sant Antoni i Associació Cultural Tastavins, este any s’han programat activitats tant el dia 20 com el dia 21. Dissabte, el municipi honrarà els seus patrons. Ho farà amb litúrgia i processó, i en què també actuarà la Banda Peñarbés. En acabar la missa es repartirà el pa beneït entre tots els veïns, per després traslladar els actes fins al Saló Cultural, on es viurà el lliurament dels premis de pintura, relats curts i grafits de la Vila de Pena-roja. Una edició dels seus concursos culturals força especial, ja que dos de les disciplines commemoren este any els seus 20 anys d’existència. Durant l’acte també hi haurà popular per a tots els veïns.

Ja a la tarda, i en matèria cultural, la biblioteca del poble acollirà unes activitats vinculades al maquis. De fet, es projectarà el documental sobre Florencio Pla, La Pastora, mític guerriller de Vallibona, que comptarà amb la presència del director, José Antonio Guerrero. Així mateix, hi haurà una xerrada col·loqui al voltant de la figura del maqui, on participaran, per una banda, Elena Solanas, autora del llibre ‘La Pastora, la dignitat robada’, i per l’altra Òscar Meseguer, periodista i autor de l’obra ‘La petjada d’El Rubio’, darrer acompanyant de La Pastora. Les jornades sobre el maquis seran a les 6 de la tarda. Una hora abans es procedirà a l’encesa de la foguera de Sant Antoni. De fet, esta mateixa nit hi haurà ball, així com el tradicional sopar al voltant del foc, amb xoriços, llonganisses i cansalada. La festa s’allargarà fins a altes hores de la matinada.

Ja de cara a diumenge tindrà lloc la litúrgia de Sant Antoni, amb el repartiment del pa beneït i la tradicional benedicció dels animals. Els agricultors i ramaders de Pena-roja celebraran un dinar de germanor aquell dia tan assenyalat per al sector.

PROGRAMA:
DISSABTE, 20/01/2024
Al matí, missa en honor a Sant Fabià i Sant Sebastià. En acabar, processó pels carrers del municipi i repartiment de pa beneït. Lliurament dels premis dels concursos de pintura, relats curts 2023.
17.00 h. Encesa de la Foguera. Hi haurà pastes i aiguardent
18:00 h. ‘Terra de Maquis’ Presentació i Projecció del documental Les Vides de La Pastora. A continuació xerrada-col·loqui i presentació dels llibres La Pastora, la dignitat robada d’Elena Solanas i “La petjada d’El Rubió” d’Óscar Meseguer. Assistirà José Antonio Guerrero director del documental i modera Rubén Lombarte. A la Biblioteca Municipal.
20.30 h. Sessió de tarda de ball amb el Trio Tabú.
22.00 h. Repartiment de bosses i rostit a la foguera.
00.00 h. Sessió de ball nit amb el Trio Tabú i en finalitzar Disco-Cube.
02.30 h. Bingo.
03.00 h. Disc mòbil.
Organitza: Ajuntament de Peñarroya de Tastavins
DIUMENGE, 21/01/2024
13.00 h. Missa en honor a Sant Antoni. Es repartirà Pa beneït.

Mitjans