window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

El Matarranya viu un cap de setmana molt intens amb les celebracions de Sant Antoni

Entre dissabte i diumenge s'han fet fogueres, sopars, ofertes, misses i benediccions a bona part dels pobles de la comarca

Video Thumbnail
El Matarranya viu un cap de setmana molt intens amb les celebracions de Sant Antoni
Sant Antoni té molta tirada al Matarranya. En tots els pobles se celebra esta festa, menys a Fòrnols que s'esperen a encendre la foguera per Sant Blai. I cadascun d'ells té les seues peculiaritats. El que no falta mai és el foc, que concentra al seu voltant rostides i menjades per als veïns dels pob

Sant Antoni té molta tirada al Matarranya. En tots els pobles se celebra esta festa, menys a Fòrnols que s’esperen a encendre la foguera per Sant Blai. I cadascun d’ells té les seues peculiaritats. El que no falta mai és el foc, que concentra al seu voltant rostides i menjades per als veïns dels pobles. Després es poden veure també, diables, ofertes o benediccions d’animals.

Sant Antoni va ser el 17 de gener. Aquell dia al Matarranya alguns pobles ja van celebrar la festa, com Vall-de-roures, Beseit o la Freixeneda, on és festa local, però la majoria va optar per traslladar els actes al cap de setmana.

Sant Antoni és el patró dels animals i, per tant, els ramaders tenen un paper important en esta festa. En pobles com Pena-roja de Tastavins són ells els encarregats de preparar els diferents actes. Maribel Lombarte ha estat majorala de Sant Antoni de Pena-roja enguany i ens explicava que “aquí ho organitzem els ganaders, els pocs que quedem. Cada any en som tres i preparem la foguera, el ball i la carn per a la rostida. Enguany a Pena-roja ha coincidit Sant Antoni amb la festa patronal dedicada a Sant Sebastià i Sant Fabià, així que ajuntament i ramaders han treballat conjuntament per tirar endavant un cap de setmana ben complet. Este fet ha propiciat que la foguera s’encenguera a la tarda, un canvi que segons Lombarte “ha tingut bona acollida i han vingut molta gent i molts xiquets”.

Els diables també es deixen veure al Matarranya. A Ràfels, per exemple, són els encarregats de fer la plega. Passen per les cases del poble recollint els plats i els dolços que han preparat els veïns i que després se subhastaran en l’oferta. En altres pobles els diables són els que s’ocupen d’encendre la foguera. Com a la Portellada que després de l’oferta, els diables van fer un petit espectacle de correfoc, van treure també la figura del porc senglar i van encendre la foguera. En acabat tots junts en rotllana van ballar el ball del moixó, un costum que s’està convertint en tota una tradició en este poble.

La nit del dissabte la van tancar molts pobles amb rostides a les brases de la foguera i sopars populars. Com va ser el cas de Queretes, que a més este any van innovar i van arrencar la festa amb batucada. Fontdespatla, Lledó, Mont-roig, la Torre del Compte i la Vall també van sopar de brasa. I a Torredarques, que a més el diumenge van fer la tradicional esquellada.

Este cap de setmana, no van faltar tampoc les misses, les processons i les curioses benediccions dels animals. A estos actes van assistir sobretot gossos, però també es van veure cavalls, tortugues, corders, gallines i, fins i tot, gorrinets. A Massalió, és tradicional que els animalets durant la benedicció facen tres tombs a la figura del Sant.

La festa dels animalets s’allargarà al Matarranya fins al pròxim cap de setmana, a Valljunquera es celebrarà el dissabte 27 i a Calaceit també perquè el van haver d’ajornar a causa de les pluges que van caure divendres passat. I a Arenys tampoc ho van poder celebrar, per la lamentable pèrdua d’un estimat veí, que tenia un pes important en la festa, ja que era el forner del poble. Per este mateix motiu a este poble tampoc celebraran enguany Santa Àgueda, que estava prevista per al 10 de febrer.

Mitjans