Logotips d'organismes oficials

El Matarranya tanca este passat cap de setmana les celebracions de Sant Antoni

Calaceit i Valljunaquera van ser els darrers pobles en encendre les fogueres

Video Thumbnail
El Matarranya tanca les celebracions de Sant Antoni
El Matarranya va posar este passat cap de setmana el punt final a les celebracions de Sant Antoni. Els dos darrers pobles en celebrar la festa del patró dels animals van ser Calaceit, que el van haver d'ajornar pel mal temps, i Valljunquera. Tots van honorar al sant amb grans fogueres i molta festa.

El Matarranya va posar este passat cap de setmana el punt final a les celebracions de Sant Antoni. Els dos darrers pobles en celebrar la festa del patró dels animals van ser Calaceit, que el van haver d’ajornar pel mal temps, i Valljunquera. Tots van honorar al sant amb grans fogueres i molta festa.

Encara que una setmana més tard del que tenia previst, a causa de les pluges, Calaceit va tindre una altra vegada fogueres per Sant Antoni. Després que l’any 2020, a l’etapa precovid, s’encengués per última vegada la pira, este cap de setmana el foc va tornar al poble. “Al final l’hem pogut encendre d’una vegada per totes, que ja feia molts anys que no es feia. I ha estat una meravella poder reviure la tradició”, ens explicava Daniel un dels quintos del 2023. I és que a Calaceit la festa de Sant Antoni l’organitzen els quintos, això sí, sempre compten amb l’ajuda de l’ajuntament, de familiars i amics. “Els pares, els avis… ens han ajudat. I sobretot els tractors. Hem tallat el pi, hem fet la malea i hem aixecat la foguera”, recordaven orgullosos de la feina feta, Gerard, Clàudia i Daniel. Els quintos també van ser els encarregats de donar servei de barra, van repartir coc i van posar la música per donar una mica d’ambient a la jornada.

La foguera, situada al solar de darrere del matadero, es va encendre en fer-se de nit. Després de la traca es va cremar el pi, tot un espectacle que va atraure molts veïns del municipi. Després, al caliu de la foguera estava previst un sopar popular. Els quintos ho van organitzar com un sopar d’alforja, “la gent es porta la carn i la rostixen a les brases i sopem tots junts al costat de la foguera”.

D’esta manera es tancava un any més la roda dels Sant Antoni a la comarca del Matarranya, que va començar el 16 de gener i va acabar este cap de setmana. Durant estes dos setmanes no han faltat al Matarranya actes litúrgics, populars i sobretot, fogueres.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans