Logotips d'organismes oficials

Valljunquera pose en marxa un projecte pilot sobre neteja a domicili

La iniciativa s'ha impulsat a través del programa JOVEM del Govern d'Aragó, ocupant una persona a jornada completa. En acabar el pla pilot, es donarà continuïtat des de l'ajuntament creant este servei

La prova pilot va començar amb 13 families del poble. Foto: NDM

De cara a facilitar la vida de la gent gran i les persones dependents, l’ajuntament de Valljunquera ha posat en marxa un servei de neteja a domicili. Esta iniciativa, que ha nascut gràcies a un projecte pilot que s’impulse a través del plan JOVEM del Govern d’Aragó, va començar a caminar passades les festes de Nadal, ocupant una persona a jornada completa. En estos moments, són moltes les famílies del municipi les que es beneficien d’este servei, que té un cost de 5 euros l’hora i que dispose d’un màxim de tres hores setmanals per família. La previsió de l’ajuntament és que, una vegada finalitze el programa pilot, que tindrà una vigència de 10 mesos, es creo un servei permanent de neteja de cases que podria ocupar dos persones. De fet, Valljunquera està redactant en estos moments el reglament de la futura ordenança. A la iniciativa hi tindran prioritat la gent gran i les persones dependents, tot i que estarà oberta a tots els veïns de la població que precisen del servei.

Susana Traver és alcaldessa de Valljunquera, i va recalcar que tot i que “l’atenció a domicili no és una competència municipal, som conscients que tenim famílies i persones que necessiten ajuda a casa”. D’aquí que van valorar “crear un servei de neteja a domicili”, facilitant “el dia a dia dels nostres veïns i veïnes”. Traver va explicar que “a través d’este programa volíem complir dos objectius. Per un costat, crear ocupació. I, per un altre, cobrir una necessitat”. La iniciativa de Valljunquera ha estat avalada pel programa JOVEM, de manera que durant els seus primers 10 mesos el servei estarà subvencionat. “Vam fer una primera reunió per a tot el municipi”, donant prioritat a aquelles cases que tenen “un familiar de més de 65 anys o una persona dependent”. El pilot va començar amb 13 famílies, i a poc a poc, gràcies al boca-orella, cada vegada es van inscriure més famílies. En estos moments no quede ni una hora disponible, ocupant una persona a jornada completa.

Des del consistori van explicar que “les primeres famílies sol·licitants van poder triar l’horari”, i conforme han aparegut “més veïns interessats han anat agafant els forats que quedaven lliures”. El pla pilot tindrà caducitat, però l’ajuntament li donarà continuïtat en forma de servei municipal. “Una vegada instaurat, aplicarem unes taxes adaptades al cost real del servei“. La previsió és que el consistori “assumim les vacances, els permisos i les possibles baixes del personal”, mentre els usuaris paguen l’hora de treball, amb “una bonificació del 20 o 25 per cent del cost per als dependents i les persones jubilades“, va sentenciar Traver. L’alcaldessa de Valljunquera va valorar esta iniciativa, entenent que “prestar serveis és la principal funció que tenim com a ajuntaments”, sobretot si van pensats en “millorar la qualitat de vida dels veïns del poble”. Un servei que “es podrà replicar perfectament a la majoria de municipis del Matarranya i de comarques de la vora”.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans