Logotips d'organismes oficials

El Matarranya es vestirà de morat pel Dia Internacional de la Dona

Diversos municipis del territori han organitzat esdeveniments al territori amb motiu del 8M. Coincidint amb esta data, Comarca posa en valor el paper de la dona a través de diverses propostes

Video Thumbnail
La Comarca posa en valor el paper de la dona coincidint amb el 8 de març
'Quan l'invisible és imprescindible' amb este eslògan arrenca la campanya de Comarca del Matarranya pel 8M, dia Mundial de la Dona. Per això s'han organitzat diversos actes diferenciats. A més a més, i durant tota la setmana es pretén donar visibilitat, a través de xarxes socials, a les cuidadores i

Quan l’invisible és imprescindible‘ amb este eslògan arrenca la campanya de Comarca del Matarranya pel 8M, dia Mundial de la Dona. Per això s’han organitzat diversos actes diferenciats. A més a més, i durant tota la setmana es pretén donar visibilitat, a través de xarxes socials, a les cuidadores informals. Destacant una feina que requerix molt esforç, que no està remunerada i és molt poc valorada la cura dels nostres grans i petits.

Per això, des de l’Àrea de Persones de Comarca, han organitzat una campanya de sensibilització a través de les seues xarxes socials ‘Matarraña en femenino‘. Diana Albors, psicòloga del centre de la Dona ‘Matarranya’ comenta que “són una sèrie de missatges que llancem entre el 4 i el 8 de març per posar en valor les cures” a més “el dia 8, a les 12:00 farem un manifest a Comarca i es presentarà esta campanya anomenada ‘Quan l’invisible és l’imprescindible'”.

Així mateix, des de Comarca es faran dos actes més. L’11 de març a les 10.00 i en col·laboració amb l’IES Matarranya tindrà lloc un espectacle interactiu sobre igualtat i ciència, amb l’obra ‘Hypatia i l’hidrogen. El descobriment’, adreçat a alumnes de 1r i 2n d’ESO. “És important que les xiquetes i les adolescents tinguen referents femenins per trobar vies en el seu desenvolupament, perquè sàpiguen què és el que volen ser” i és que “tindre referents és una manera de trencar estos sectors feminitzats o masculinitzats“, afirma Albors.

Mentre que el 13 a les 18:30 al Saló de Plens de Comarca se celebrarà una xerrada titulada ‘Masculinitats positives: cap a un món igualitari’, a càrrec de Santiago Boira. Albors afirma que “les noves masculinitats, és un altre tòpic que comença a aparèixer” i afegeix que “pensar que el patriarcat només afecta les dones és un error, els perjudica a ells també perquè se’ls nega el món afectiu”. L’acte és dirigit principalment a homes majors de 16 anys, però al que conviden tota la població adulta.

Amb estos actes commemoratius pel Dia Internacional de la Dona, Comarca del Matarranya vol reivindicar el treball de totes aquelles cuidadores ‘informals’.

Escolta aquí l’entrevista completa a Diana Albors sobre la campanya comparcal pel 8M:

Altres actes al Matarranya pel Dia Internacional de la Dona:

Beseit
Divendres 08 de març a les 17:00 h. Al Saló del Palau. Dia Internacional de la Dona. Arrels, present i futur. Taula rodona arrels amb Àfrica Guerrero, Eloisa Prieto, Faustina Bueso, Corine Buchman i Rocío Tello.

Calaceit
Divendres 08 de març a les 17:00 h al teatre municipal. L’associació de Dones i consumidors Kalat-Zeyd presenta l’acte ‘Els inicis de l’associació’. Presentació a càrrec de Mercè Gimeno. A continuació Transició i acció, per Yolanda Alcalá, seguit del col·loqui ‘Què ha representat l’Associació de Dones a Calaceit’ Moderat per Mercè Gimeno, amb la participació de la Junta constituent el 1985 per acabar amb un berenar a l’Associació dels jubilats.

Fondespatla
Divendres 08 de març a les 10:00 h a la Plaça ‘International Women’s Day’. Un espai obert per expressar-se des de la seua sensibilitat/voluntat ja sigue a través de discursos, cançons, poemes, etc.

Mont-roig
Divendres 08 de març a les 17:00 h al saló cultural ‘Plantem per la igualtat’. Es pintaran testos per després plantar flors i engalanar el poble. Els nens poden ajudar. Tot seguit es llegirà el manifest i hi haurà xocolatada.

Pena-roja de Tastavins
‘Finde’ per la igualtat
Divendres 08 de març a les 18:00 h. Xocolatada i Xerrada
Dissabte 9 de març a les 16:30 h. Cafè i pastes. A continuació música, sorpreses i diversió per acabar amb un berenar per a totes les persones.

La Vall del Tormo
Dissabte 09 de març a les 16:30 h a la plaça de l’Ajuntament. Caminada a Santa Bàrbara en commemoració al Dia Internacional de la Dona. En arribar es prendrà un piscolabis i per finalitzar es llegirà el manifest

Vall-de-roures, donant llum per la igualtat
Divendres 08 de març a les 17:00 h. A l’oficina de turisme municipal. Trobada 8M, al voltant de l’exposició d’art en tela ‘Entre totes las mujeres’ de Paz Zea Roldán, que intervindrà. Tot seguit lectura del manifest i vi espanyol per la igualtat.

Valljunquera
Divendres 08 de març a les 17:00 h. A la sala de reunions de l’Ajuntament. Xerrada-taller ‘L’autoestima a la dona’ a càrrec de la psicòloga Amor Pascual. En finalitzar berenar per a les sòcies. Organitzada per l’Associació de Dones Antigues Alumnes.

ISABEL APARICIO
Mitjans