Logotips d'organismes oficials

Tres de cada quatre alumnes de cursos ACC acaben firmant un contracte de treball

Des de l'any 2019 han participat prop de 2.000 aragonesos en estos cursos formatius. El programa per al present 2024 té un pressupost de 415.000 euros

La directora de l'INAEM, Ana López, durant una visita al centre de formació 'Ordesactiva'. Foto: NDM

Des de l’any 2019, els cursos amb compromís de contractació que impulse l’Institut Aragonès d’Ocupació (conegut popularment com INAEM) s’han dirigit a uns 2.000 desocupats. I de tots ells, un 75 per cent, uns 1.500 beneficiaris, han acabat firmant un contracte de treball a l’empresa o al centre que han fet la formació. Per al present 2024, des del Govern d’Aragó s’ha obert una nova convocatòria dels anomenats ACC (acords de compromís de contractació), que tindran un pressupost de 415.000 euros. Les empreses interessades podran presentar les seues propostes abans del 31 de juliol i els cursos s’hauran de fer quatre mesos després de la seua aprovació i sempre abans del 15 de novembre. Totes estes dades s’han conegut durant la visita que ha fet la directora gerent de l’INAEM, Ana López, a la companyia Ordesactiva de Saragossa, la qual l’any passat va formar com a soldadors 18 alumnes a través d’este programa.

Per a la responsable de l’institut d’ocupació, estos programes constaten l’èxit que han aconseguit al llarg dels anys. Ana López va destacar que amb els compromisos de contractació “vinculem la formació que necessiten les persones aturades amb les necessitats de les empreses. A través de l’INAEM financem estes accions formatives, i que inclouen un mínim de 50 i un màxim de 350 hores, i l’empresa o centre de formació ha de contractar entre un 40 i un 60 per cent dels alumnes”. López va valorar l’èxit dels cursos, entenent que milloren l’ocupabilitat dels beneficiaris després d’haver rebut la formació. Des de l’institut d’ocupació destaquen també la versatilitat d’estos cursos, i “que poden ajudar tots els sectors de la cadena productiva. Molts sectors necessiten professionals i és una de les fórmules que tenim per acostar teixit productiu i recursos humans”.

Compromís de contractació
El programa ACC de 2024 va entrar en vigor una vegada publicat al BOA del 12 de gener. En total, per a esta campanya es destinen 415.000 euros. El finançament dels cursos es fa a través d’un mòdul de cost/hora alumne, en funció del tipus d’especialitat formativa a impartir i les condicions en les quals es durà a terme la contractació posterior. A més, i des d’enguany, es pot sol·licitar un increment en la subvenció que pot arribar als 19,5 euros per alumne/hora per a les especialitats formatives que, per la seua singularitat, especialitat i característiques, necessiten un finançament més gran que els mòduls de cost bàsic. En principi, la formació tindrà una durada mínima de 50 hores i màxima de 350 hores, amb l’excepció dels casos en què la formació estigue dirigida a l’obtenció de certificats de professionalitat, i que tenen una durada fixada per reial decret, o bé es tracte d’especialitats formatives conduents a l’obtenció d’un títol o habilitació professional.

REDACCIÓ
Mitjans