Logotips d'organismes oficials

Les cuidadores informals, les protagonistes del 8M al Matarranya

'Quan el que és invisible és l'imprescindible' és el lema escollit per Comarca pel Dia Mundial de la Dona. Nerea Caldú, vicepresidenta de Comarca, tanca el manifest amb la consigna 'Més dones, menys barreres'.

Video Thumbnail
Les cuidadores informals, grans protagonistes del 8M al Matarranya
A les 8 del matí del 8 de març, la seu comarcal del Matarranya es vestia amb el llaç morat pel Dia de la Dona. Una manera de començar una jornada reivindicativa, en què la lluita pels drets de les dones és la protagonista. Per això, des de l'Àrea de Persones de Comarca han organitzat diferents actes

A les 8 del matí del 8 de març, la seu comarcal del Matarranya es vestia amb el llaç morat pel Dia de la Dona. Una manera de començar una jornada reivindicativa, en què la lluita pels drets de les dones és la protagonista. Per això, des de l’Àrea de Persones de Comarca han organitzat diferents actes. A les 12 del matí, el saló de plens albergava un acte institucional en què Nerea Caldú, vicepresidenta de Comarca, va llegir un manifest. Caldú recalcava que “cada 8 de març la ciutadania recorda als carrers el compromís per una societat igualitària en què totes les persones tinguin la mateixa vàlua i les seues accions siguen valorades per igual”, al que afegia, però que “cada Dia Internacional de la Dona recordem que esta igualtat encara no és real, que encara queda molt per recórrer“. I és que, tal com la vicepresidenta destacava a l’escrit, “com a patró après, valorem amb criteris diferents les accions masculines i femenines, reflex d’això, és la baixa representació de les dones en alguns sectors, com en la política local“. Com a tancament d’este manifest, Caldú va voler mostrar “el compromís de la Comarca del Matarranya” amb objectius com “contribuir a la sensibilització de la societat” o “impulsar la participació de les dones a la primera línia de política local, promovent el desenvolupament de les seues pròpies habilitats de lideratge” i va tancar amb el lema “Més dones, menys barreres“.

A més, es va presentar la campanya realitzada a xarxes socials ‘Quan el que és invisible és l’imprescindible‘, per tal de donar visibilitat a les cuidadores informals. Gema Aparicio, directora tècnica de Serveis Socials, afirmava que “són persones dedicades a estos assumptes tan invisibles i tan poc valorats que hem volgut dedicar-los a la Comarca del Matarranya este dia, perquè s’ho mereixen”. I és que, les cures, tal com diu Aparicio “són un assumpte cultural i, fins i tot, de mala consciència si no ho fem”, perquè “si fos una decisió lliure, em semblaria molt bé, però el mal d’esta societat és que no és lliure, és una cosa tan assentada culturalment, que si no ho fem ens sentim malament amb nosaltres mateixes”. Per tant, afegia que “cal trencar este sostre cultural, perquè nosaltres també tenim ambicions professionals“.

Diana Albors, psicòloga del centre de la Dona de la Comarca del Matarranya, va ser l’encarregada de presentar la campanya durant l’acte. És precisament ella qui comentava que “el problema més gran que afronta la dona que exerceix les cures és la renúncia, la renuncia a la seua pròpia autonomia, a la seua independència i al seu desenvolupament, per tenir cura dels altres”, i cal “posar-ho en valor, perquè sense elles, les institucions no podrien fer-se càrrec de tots. Seria impossible perquè, de fet, ja hi ha problemes amb la capacitat de les residències de gent gran”.

D’altra banda, l’IES Matarranya ha acollit un espectacle interactiu sobre igualtat i ciència, amb l’obra ‘Hypatia i l’hidrogen. El descobriment’, adreçat a alumnes de 1r i 2n d’ESO. “És important que les xiquetes i les adolescents tinguen referents femenins perquè trobin vies en el seu desenvolupament, perquè sàpiguen què és el que volen ser” i és que “tenir referents és una manera de trencar estos sectors feminitzats o masculinitzats”, afirma Albors. Esta actuació, centrada en l’àmbit de les dones científiques, està cofinançat per la Diputació Provincial de Terol i la Comarca del Matarranya.

Com a darrer acte, el dimecres, 13 de març, a les 18:30 al saló de plens de Comarca se celebrarà una xerrada titulada ‘Masculinitats positives: cap a un món igualitari’, a càrrec de Santiago Boira. Albors afirma que “les noves masculinitats son un altre tòpic que comença a aparèixer” i afegix que “pensar que el patriarcat només afecta les dones és un error, els perjudica a ells també perquè se’ls nega el món afectiu“. L’acte és dirigit principalment a homes majors de setze anys, però hi conviden tota la població adulta. Aparicio comenta sobre esta xerrada que “és posar en valor el que ells poden realment fer per la igualtat. Posar els punts positius del que fan o haurien de fer, perquè no tots els homes són agressors ni cuidadors de les dones”.

La Comarca del Matarranya ha volgut ressaltar este any el paper de totes aquelles dones que no tenen reconeixement, ni retribució, ni descans. Dones que tenen empatia, paciència i generositat. A totes aquelles ‘dones invisibles, però imprescindibles’, que cuiden els altres.

ISABEL APARICIO
Mitjans