Logotips d'organismes oficials

Mont-roig aplegarà el pròxim 13 d’abril el Campionat Intercomarcal de Morra

Durant estes setmanes s'estan celebrant les proves classificatòries per les sis comarques de la província que integren este campionat. Este dissabte es viurà el classificatori de Mont-roig, i el dissabte de Setmana Santa tindrem el de Vall-de-roures

Jugadors de la morra de la Ràpita, durante la trobada 'Jamorrera' que es va viure a l'agost a Mont-roig. Foto: R. Lombarte

Mont-roig, la capital matarranyenca del joc de la morra, celebrarà el dissabte 13 d’abril la quinta edició del Campionat Intercomarcal de Morra. El Matarranya, per primera vegada, albergarà un dels campionats més destacats la província de Terol, en el que s’espere la presència de més de 300 persones. Una cita important en el calendari morrero i que es traduirà en l’assistència de jugadors de bona part de la geografia provincial, però també de territoris veïns com Els Ports o Terres de l’Ebre, on hi ha una gran afició per este joc de dits. Prèviament a esta gran festa de la morra, al llarg de la geografia provincial se succeiran els diferents classificatoris. El més immediat i pròxim, el que tindrem precisament este dissabte a Mont-roig. Este 2024, les comarques del Matarranya i Baix Aragó s’han afegit a l’Intercomarcal de Morra i es viuran classificatoris a quatre municipis. A Mont-roig i Valldesgorfa (que va celebrar concurs al febrer) s’hi sumaran Torrecilla de Alcañiz i Vall-de-roures. En total, i des del passat 17 de febrer, quan es va viure el classificatori de Teruel, hi haurà un total de 13 campionats que donaran accés a este gran Intercomarcal.

Luis Cros forme part de l’associació Amigos de la Morra, és veí de Mont-roig i una de les persones encarregades de dinamitzar este joc mil·lenari al territori. En una entrevista concedida a matarranya.media, Cros va recordar que “este dissabte farem el comarcal de Mont-roig. Els comarcals són els concursos classificatoris per a l’Intercomarcal, i de cada comarca es classificaran 8 parelles”. Luis Cros va detallar que “cada comarca de la província que s’ha adscrit als comarcals tindrà dos seus”, de forma que les quatre millors parelles del concurs de Mont-roig i les quatre millors parelles del concurs de Vall-de-roures “es classifiquen a l’Intercomarcal”. Cros va recordar que “el Matarranya i el Baix Aragó, atesa la proximitat i que les fronteres estan molt difoses, intentem anar tots a la una i col·laborem entre natres per espentar per la morra i que cada vegada tinguem més participants”. A nivell de Matarranya i de Baix Aragó, el passat 24 de febrer es va celebrar el classificatori de Valldesgorfa, este dissabte tindrem el de Mont-roig, i els pròxims dos dissabtes es viuran de forma consecutiva el de Torrecilla i Vall-de-roures.

Des de Mont-roig, Luis Cros va entendre que “el gran hàndicap que tenim Matarranya i Baix Aragó és que la serra ens quede molt lluny”, de forma que “assistir als Intercomarcals i als classificatoris suposava fer molts de quilòmetres”. Enguany tindrem l’Intercomarcal a casa, i serà una gran excusa perquè els aficionats de la morra de les dos comarques vinguen a Mont-roig. “Portar l’Intercomarcal és també teixir la xarxa de connexions i d’afició a la morra que tenim per esta comarca, perquè som coneixedors que a molts més poblacions del Matarranya s’està jugant”. Des de l’organització del pròxim Intercomarcal de Morra, Luis Cros va entendre que la jornada del 13 d’abril “serà important en molts sentits. No és només jugar a la morra, sinó que serà un dia d’agermanament al voltant del joc”. De fet, a banda del campionat en si, hi haurà un dinar popular, l’assemblea general de l’associació, i per la tarde un concurs de morra en el que cadascú s’inscriu de manera individual i se li assigne de forma aleatòria la parella. A l’Intercomarcal de Mont-roig s’espere la presència de jugadors de tota la província i també de les autonomies veïnes.

Morra Mundo, molt a prop
Paral·lelament, i si ens fixem en el calendari d’estos pròxims mesos, destacar que un dels grans moments de la temporada es viurà a la Ràpita. La població de les Terres de l’Ebre, i alhora una de les que més ha fomentat el joc de la morra entre els joves, albergarà la pròxima edició del Morra Mundo. Una bona excusa, i molt a prop de casa, per a saber com es jugue a la morra per diferents racons de l’arc mediterrani.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Luis Cros, des de Mont-roig:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans