Logotips d'organismes oficials

“Cada any es va incrementant la gent que ve a la Fira i també el nombre d’estands”

El cap de setmana del 30 i 31 de març, la Freixneda acollirà la seua XXIV Fira d'Antiguitats, Arts i Oficis

Durant els dos dies hi haurà el mercat, tallers, demostracions, exposicions i un espai de jocs. Foto: NDM

Una cita firal, en plena Setmana Santa, que omplirà la localitat matarranyenca d’arts, oficis i tota classe de ferramentes antigues, a més d’activitats complementàries per a tota la família. Ramón Gimeno, alcalde de la Freixneda, ens parla de tot el que s’ha preparat per a l’esperada esdeveniment.

La Fira de la Freixneda és una aposta segura per a passar un dia entretingut i divertit. Com s’esperen estos dies?
Certament, seguirem la recepta dels últims anys. El primer dia, el dissabte, se centrarà en les antiguitats i el següent en les arts i els oficis. Portarem a gent perquè ensenyi els seus oficis i actuacions perquè els petits de la casa també puguen disfrutar.

La Fira d’Antiguitats desperta molta curiositat perquè es pot trobar de tot. Què podrà veure’s este cap de setmana en la Freixneda?
Cada any es va incrementant la gent que ve i també el nombre d’estands. Enguany vindran expositors nous i omplirem el carrer el Pilar, el Major i la Plaça. Però tampoc volem ampliar-ho molt més perquè el bonic és que es concentre en uns carrers i que la gent puga passejar i siga fàcil veure tota la Fira.

A més del mercat d’antiguitats per la zona antiga, hi haurà activitats complementàries?
Sí, és un dels encerts de la Fira. La gent ve a passar el dia i a passejar. Els agraden els tallers d’oficis i sobretot disfruten de les activitats perquè els petits estan entretinguts.

Hi haurà nova exposició fotogràfica?
Ignacio Celma, veí d’aquí del poble, ja fa molts anys que fa exposicions i cada any la fa d’una temàtica nova. Agrada molt als veïns perquè són fotografies de gent del poble, dels nostres avantpassats, avis o rebesiaios.

La Fira de la Freixneda reserva sempre un espai a la solidaritat. A què destinareu enguany els esforços?
Es van posar en contacte els de la nova Associació de l’autisme i evidentment els vam dir que sí. Estan molt implicats a recaptar fons i des d’aquí els ajudarem en tot el que necessiten. Crec que serà un èxit.

Quin és el secret de l’èxit i l’atractiu de la Fira?
Hi ha molta faena darrere perquè tot surti bé. Hi ha molta gent que treballa amb una gran dedicació i això és d’agrair. Crec que serà un èxit igual que els anys anteriors. Convidem a tota la gent del Matarranya i de comarques veïnes, que tingui festa per Setmana Santa i que busqui una cosa diferent, que vingui a la Fira de la Freixneda.

 


 

Programa d’activitats:

DISSABTE, 30/03/2024
10.00 h Obertura de la Fira. Més de 120 Expositors d’antiguitats: monedes, col·leccionisme, ceràmica, baguls, joguines antigues i artesania, arts i oficis pel Conjunt Històric Artístic de la Vila de la Freixneda
12.00 h. – Inauguració de la XXIV Fira d’Antiguitats, Arts i Oficis
21.00 h. Tancament de dia a càrrec del pregoner de la fira.

DIUMENGE, 31/03/2024
10.00 h. Reobertura de la Fira

Fira solidària amb l’Autisme
Dissabte i diumenge de 10.30 a 13.30 i de 16.30 a 19.30 – A la Llotja
Venda de llibres i bitllets per a rifes de diversos regals.
Tota la recaptació serà donada a l’associació contra l’Autisme.

TALLERS ARTESANS DISSABTE 30 DE MARÇ:

-Taller de Atrapasueños
Elaboració d’un Atrapasueños a través de l’expressió de la creativitat de cadascun dels participants.
Taller per a totes les edats (els menors de 10 anys hauran d’anar acompanyats d’un adult). El taller es realitzarà en grups de 8 participants al mateix temps.

-Taller de Flores seques sobre pissarra o fusta.
Taller on es faran penjolls de flors seques, sobre pissarra o fusta, utilitzant diversos tipus de flors, plantes, fustes.

-Taller de Guarnicioner
Demostració de com es fan a mà diversos adorns per a cavalls i altres animals, com a collarets amb esquellots i altres peces per a treballs de ramaders i agricultors.

-Taller de Albarcas. Fabricació de Albarcas

-Taller de Vidre Bufat
Demostració de figures de vidre bufat davant del públic. Cada 30 minuts fan una peça. En la Plaça Major.

-Taller d’Aiguardent. Elaboració d’aiguardent amb un alambí, a través d’una tècnica molt artesana.
Es pot continuar durant tot el dia com és la tècnica, que a més serà explicada per Ignacio Celma, a tots els que s’acosten.
Després es vendrà 1 ‘chupito‘ d’aiguardent i una pasta: 1€

-Taller de Penjolls i polseres de fusta pintada. El taller consisteix en la realització d’un penjoll o polsera de fusta que els nens hauran de pintar al seu gust. Després se li afegiran adorns i un cordó.
Podran participar nens a partir de 8 anys i en el cas de ser menors hauran d’estar acompanyats d’un adult responsable. La durada del taller serà d’una hora amb un màxim de 12 participants.

-Demostració treballs amb Palma i Espart. Confecció d’articles a mans, de palma i espart.

TALLERS ARTESANS DIUMENGE 31 DE MARÇ:

-Picapedrers del Matarranya / Talla en pedra
El taller va dirigit a totes aquelles persones interessades en la talla en pedra i per a tenir un primer contacte amb el material, les eines i l’ofici de picapedrer.
2 tallers de 1 hora cadascun. Places: 8 persones màxim per hora.

-Taller de naturalesa i pintura
Activitat d’educació ambiental. Exposició de rapinyaires i taller de dibuix al natural d’ocells. Caricatures ràpides als participants.

-Taller de Atrapasueños
Elaboració d’un atrapasueños a través de l’expressió de la creativitat de cadascun dels participants.
Taller per a totes les edats (els menors de 10 anys hauran d’anar acompanyats d’un adult). El taller es realitzarà en grups de 8 participants al mateix temps.

-Taller de Flores seques sobre pissarra o fusta
Taller on es faran penjolls de flors seques, sobre pissarra o fusta, utilitzant diversos tipus de flors, plantes, fustes.

-Taller de Guarnicioner
Demostració de com es fan a mà diversos adorns per a cavalls i altres animals, com a collarets amb esquellots i ‘tajuelas’ i altres peces per a treballs de ramaders i agricultors.

-Fabricació de Albarcas.

-Taller de Vidre Bufat
Demostració de figures de vidre bufat davant del públic. Cada 30 minuts fan una peça. En la Plaça Major.

-Taller d’Aiguardent
Elaboració d’aiguardent amb un alambí, a través d’una tècnica molt artesana.
Es pot continuar durant tot el dia com és la tècnica, que a més serà explicada per Ignacio Celma, a tots els que s’acostin.
Després es vendrà 1 ‘chupito‘ d’aiguardent i una pasta: 1€

-Taller de Cuir
S’
aprendrà a treballar el cuir en l’artesania, amb adob vegetal.
Es fan petits complements en cuir, polseres, pendents, penjolls, clauers… tenyits i pintats a mà.

-Taller de Penjolls i polseres de fusta pintada.
El taller consisteix en la realització d’un penjoll o polsera de fusta que els xiquets hauran de pintar al seu gust. Després se li afegiran adorns i un cordó.
Podran participar nens a partir de 8 anys i en el cas de ser menors hauran d’estar acompanyats d’un adult responsable. La durada del taller serà d’una hora amb un màxim de 12 participants.

-Taller de Macramé.
16:00h. Fer una polsera fent forma ziga-zaga amb fils encerats i amb una boleta o mineral en el mitjà, per a acabar de personalitzar-la.

-Demostració Participativa de la transformació del cotó en fil. Explicar el procés, de manera que es pugui comprendre des de com es conrea la planta i com a partir de la flor es pot crear el fil amb les mans.
-Retaules Romànic i Taller de Pa d’Or. Demostració de l’ofici antic: retaules romànics. Taller Pa d’Or: daurat de marcs amb pa d’or. Exposició, de retaules romànics.
-Demostració treballs amb Palma i Espart. Confecció d’articles a mans, de palma i espart.
-Demostració de fotografia antiga.

ZONA INFANTIL – Plaça Nova – dissabte i diumenge tot el dia:
Jocs Gegants de Fusta.

Organitza: Ajuntament de la Freixneda.

EXPOSICIONS:

-Exposició fotogràfica d’Ignacio Celma Piquer ‘La Fresneda 1875-2020, 145 anys d’Història’.
Inauguració dissabte 23 de març a les 19:00h, a la sala d’exposicions de l’Ajuntament de la Freixneda.
Horari: Diumenges i festius de 12.00 a 13.00h. del 24 de març al 25 d’agost de 2024. A la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de la Freixneda.
Organitza: Ajuntament de la Freixneda.

-Exposició d’art “Llocs oblidats”, a càrrec de Ludia Vilaró. a la Galeria – 22 de la Freixneda. Inauguració de l’exposició, diumenge 24 de març a les 11:30h. L’exposició es podrà visitar en el següent horari: dissabtes, d’11:30h i 13:30h i de 17:30h a 19:30h. Diumenges, d’11:30h a 13:30h.
Organitza: Galeria / 22.

Mitjans